Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... Po pierwsze: ryby Trudno byłoby sobie ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ... Awokado – właściwości zdrowotne ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec

... Ciasto drożdżowe wbrew pozorom nie jest wcale trudno upiec. Poniżej znajdziesz kilka rad, które mogą przydać się nie tylko początkującym miłośnikom ciasta drożdżowego. Dzięki tym poradom twój wypiek będzie idealny! Powodzenia! ...

dawno temu

Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy

... Przetwory i weki z sezonowych warzyw i owoców to świetny sposób, by w chłodne, zimowe dni posmakować odrobiny lata. Dżemy, marmolady, powidła, marynowane warzywa, sosy... Poznaj 19 smakowitych przepisów na weki i przetwory, które koniecznie ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... Białe, czarne czy czerwone? Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Niezależnie od koloru, te owoce wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, wspomagają funkcjonowanie ... Który kolor wybrać? Bez względu na kolor, ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... na waflu Składniki: woreczek ryżu (najlepiej takiego do ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Środek lata to sezon na jeżyny. Ta dzika kuzynka maliny rośnie w lasach, na łąkach, ale może też uprawiana na działkach i w ogrodach. Jej owoce mają ciemnogranatowy, niemal czarny kolor i w zależności od gatunku, mogą być bardzo słodkie lub ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ... B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, ...

dawno temu

Kilka pomysłów na muffinki

... Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to czy jest okazja by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Zainspiruj się i znajdź swój ulubiony przepis na ...

dawno temu

Co mają w sobie krewetki?

... Krewetki są jednymi z najsmaczniejszych owoców morza. Nie tylko stanowią samodzielne danie, ale mogą być także uzupełnieniem każdej sałatki. Jakie zalety niesie ze sobą wprowadzenie krewetek do naszej diety? ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, warto przypomnieć sobie babcine receptury na pyszne, zdrowe kompoty. Możemy także eksperymentować z nowymi smakami, dodając do przygotowywanych napojów zioła, przyprawy i... kwiaty. ... Kompot? To ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią i nic dziwnego, bo jest największym spośród owoców cytrusowych. W swojej rodzinie wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale także bogactwem składników odżywczych ... i witamin, a zwłaszcza witaminy C, której ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak ...

dawno temu

Co zawierają porzeczki

... Porzeczki, bez względu na kolor, są bardzo zdrowymi owocami. Właśnie trwa na nie sezon. Sprawdź, co zawierają porzeczki i dlaczego warto je jeść? ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... Prawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami ... Gofry z dżemem - mój smak dzieciństwa ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu ... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę skórki z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Owoce ... . Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

+ Pokaż więcej