Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... , która jest ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie więcej witamin i błonnika niż świeże śliwki, ale za to posiadają aż 5 razy więcej kalorii, mimo to warto je jeść - oczywiście w rozsądnych ilościach. ...

dawno temu

Przepis na prostą i smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Podpowiem ci - zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pomidorami - smacznie i sycąco :) Jej przygotowanie zajmie ci 20 min, potem 25 min pieczenia i już możesz ją pałaszować! Smacznego! ...

dawno temu

Kanapki inne niż wszystkie

... z masłem, serem, wędliną i pomidorem z pewnością nie jest niczym oryginalnym, ale zobacz, co potrafią wyczarować kulinarne blogerki. ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... najlepsze. Smak soczystych pomidorów harmonijnie przeplata się z kremowym sosem beszamelowym, a perfekcyjnie doprawione mięso i ser dopełniają kompozycję, która zostaje zamknięta pomiędzy kolejnymi warstwami makaronu. ...

dawno temu

Kotlety schabowe w wersji light

... "Odchudzony" kotlet schabowy Składniki: 4 plastry schabu, sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz, słodka papryka, czosnek w płatkach, bazylia, suszona natka pietruszki, suszone pomidory ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - wszystko zależy od gatunku, skąd herbata pochodzi, długości suszenia liści, a także od wody jaką zalewamy ją... i to tylko kilka czynników. Jeżeli chcesz parzyć ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... Placuszki z mąki ryżowej z suszonymi pomidorami i ricottą Składniki: 100 g mąki ryżowej, 180 ml mleka, 125 g ricotty, 0,5 łyżeczki soli, niewielka szczypta sody oczyszczonej, garść uprażonych ziaren ... słonecznika, oliwa z oliwek, 5 suszonych ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... nie zmieniają się. Wystarczy, że przygotujesz: puszkę pomidorów krojonych, 2 ząbki czosnku, 6 pomidorów suszonych, papryczkę chili. Wszystko połącz ze sobą przy pomocy blendera i dopraw według własnego ... Łosoś w brokułach Składniki: filet z ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... , ogórki małosolne, jajka ugotowane na twardo, suszone pomidory, kolorowe pasty, pieczone mięso, kabanosy. Dobrym rozwiązaniem mogą być także różne gatunki serów. Zamiast kanapek można przygotować ... także wytrawne tartinki lub muffinki z fetą, ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ... , kiedy ziarenka robią się szkliste i ...

dawno temu

Warzywa dobrze nadziane

... pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ... – prowansalska zupa rybna. BRUSCHETTA – ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, ...

dawno temu

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

... Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią Składniki: bagietka, 3-4 ząbki czosnku, ser mozzarella, oliwa z oliwek, pomidory (mogą być koktajlowe), świeża bazylia, sok z cytryny, sól i pieprz ... . Na patelnię nalej kilka kropel oliwy i podsmaż ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, 4 gałązki bazylii, sól i cukier do smaku. kilka pomidorków koktajlowych. 286154 Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy woda się gotuje obierz ... posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... i suszona szynka wieprzowa, a także kiełbaski podawane z domowym serem, papryką, pomidorem i młodą cebulką lub kiszonymi jarzynami. Co do picia? Klimat Chorwacji sprzyja uprawie winorośli i znajdziemy ... , suszonego lub wędzonego sera krowiego ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z oliwek, charakterystycznych suszonych szynek i wyśmienitych, niskokalorycznych serów. Ważnym elementem hiszpańskiej kuchni są też mięsa – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Co region, to inny ... (Catalana) W kuchni katalońskiej ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... postacią – faszerowane, smażone i pieczone czy konserwowane patisony zawsze smakują wspaniale. 282587 Patisony faszerowane indykiem, dzikim ryżem oraz pomidorami Składniki: 4 średniej wielkości ... patisony, 300 g filetu z indyka 100 g dzikiego ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do naleśników, krokietów lub pierogów. 281974 A jedliście kiedyś tartę z kurkami? Kruchy spód, a na nim podsmażone na maśle kurki wraz z cebulką, suszonymi pomidorami, parmezanem, świeżym tymiankiem ... zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... i smażymy na patelni. Ciepłe smakują najlepiej! Pomidory Pomidory również możemy przygotować w różnoraki sposób. Ja najczęściej serwuję je z mozzarellą, sosem czosnkowym oraz tartym parmezanem ... . Pomidory kroję w plastry i rozkładam każdy z ...

+ Pokaż więcej