Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... w planach mam zrobienie masy makowej do świątecznego makowca, którą zamrożę i wyjmę dopiero przed samą wigilią ;-) ... masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele. Cenna rada - ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed ...

dawno temu

Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach

... kuchni, w której łączy elementy kuchni polskiej europejskiej i azjatyckiej, kreując wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym razem Darek pokazuje jak zrobić łososia w burakach. ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... lub surówkę. Liście cykorii można chrupać, podobnie jak ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... i gotowe :). Poznaj przepis na moje ulubione ravioli - możesz podać je z sosem pomidorowym i świeżą bazylią - smacznego! ...

dawno temu

Łosoś na 6 sposobów

... organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu. Zatem nie pozostaje nic innego jak przygotować na dzisiejszy obiad łososia! Poznaj kilka pomysłów jak to zrobić. ...

dawno temu

Hummus libański

... Hummus to moja ulubiona, a zarazem bardzo zdrowa przekąska kuchni arabskiej oraz wspaniały dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych chlebków naan. Jet zrobiony z ciecierzycy, która ma pozytywny wpływ na urodę oraz zdrowie. Jeśli jeszcze go ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... , która jest ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... Masło orzechowe - źródło zdrowia? Tak! Jak sama nazwa wskazuje, masło orzechowe zrobione jest z orzechów, które przecież zawierają szereg cennych witamin i składników odżywczych niezbędnych ... nie tylko śniadań, ale także wielu posiłków i ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... wiele na tym zyskały. Chcesz, by twoje wypieki stały się jeszcze lepsze i piękniejsze? Jeśli tak, to poniżej znajdziesz kilka przepisów i rad jak zrobić domowy lukier. ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... Barszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. Podstawą barszczu jest oczywiście zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście koniecznie ... biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... do naleśników, krokietów lub pierogów. 281974 A jedliście kiedyś tartę z ...

dawno temu

Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie

... i nie wiesz co z nim zrobić, to specjalnie dla ciebie zebrałam 10 najlepszych pomysłów blogerów kulinarnych na wykorzystanie ciasta francuskiego. Który przepis podoba ci się najbardziej? ;-) ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Pomidorowa - królowa polskich zup

... Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorówki. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na pomidorową, i to nie tylko w Polsce. Zupy na bazie pomidorów są bowiem popularne m.in. we Włoszech ... , na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku... Do ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... Oto kolejny odcinek naszego nowego cyklu - Tanie danie. U nas tanio oznacza pysznie! Więc jeżeli zastanawiasz się jak zrobić obiad dla swojej rodziny, który będzie smaczny i nie wydasz ... . Na jej zrobienie wystarczy 20 min, a potem już tylko ...

dawno temu

10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu

... Zapewniam was, że dobrze przygotowane tofu posmakuje każdemu. A czytając poniższe przepisy przekonasz się, że z tofu można zrobić naprawdę wszystko! Sernik bez sera, wegański bigos czy "tofucznicę", czyli jajecznicę bez... jajek ;-) A to tylko ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... Znudziły ci się już kanapki na śniadanie? Zrób w domu granolę. To świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz wygrzebywania ... Granola – zrób to sam Granola to mieszanina ...

dawno temu

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo

... , a na nich świeże, sezonowe owoce pokrojone w kostkę (możesz też zrobić to dopiero rankiem następnego dnia). Tak przygotowaną owsiankę wstaw do lodówki, a rano wyjmij i zjedz ze smakiem (na zimno lub podgrzej lekko w kuchence mikrofalowej) ;-) ...

+ Pokaż więcej