Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... lub surówkę. Liście cykorii można chrupać, podobnie jak ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... wygląd. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza. 282555 Nie tylko świeże owoce są zdrowe. Suszone morele powinny na stałe znaleźć ... stanowią także bardzo smaczne i oryginalne ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... Domowe lizaki to świetna imprezowa przekąska, słodkie "co nieco" dla twojego małego łasucha albo zdrowsza alternatywa dla lizaków, które możemy kupić w sklepie. Wystarczy odrobina chęci, fajny pomysł, ulubione owoce, czekolada i możesz ...

dawno temu

Kilka pomysłów na muffinki

... Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to czy jest okazja by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Zainspiruj się i znajdź swój ulubiony przepis na ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ... Awokado – właściwości zdrowotne ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... w warzywach, owocach, ziołach, przyprawach, owocach morza czy napojach. Przekonajcie się sami, czy przypisywana im moc rzeczywiście działa... Oto siedem letnich afrodyzjaków. ... Truskawki 282923 Mimo, że sezon na truskawki już się skończył, ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią i nic dziwnego, bo jest największym spośród owoców cytrusowych. W swojej rodzinie wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale także bogactwem składników odżywczych ... i witamin, a zwłaszcza witaminy C, której ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak ...

dawno temu

Co zawierają porzeczki

... Porzeczki, bez względu na kolor, są bardzo zdrowymi owocami. Właśnie trwa na nie sezon. Sprawdź, co zawierają porzeczki i dlaczego warto je jeść? ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu ... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę skórki z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Owoce ... . Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... Obok homarów i krewetek moimi ulubionymi owocami morza są kraby. Choć są pyszne, to przyrządzenie ich może przysporzyć wiele problemów osobom, które nigdy nie miały z nimi do czynienia. Jednak warto samodzielnie się z tym zmierzyć, gdyż ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Właściwości jagód

... Jagody to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe owoce i włączyć je do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Dobroczynne właściwości kiwi

... Kiwi, czyli owoce aktinidii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zazwyczaj używamy je jako składnik sałatek owocowych albo koktajli ... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale ...

dawno temu

Pigwa - prawdziwy skarb jesieni. Poznaj 10 przepisów z pigwą w roli głównej

... Październik to miesiąc, w którym wreszcie możemy delektować się smakiem przetworów z pigwy. To bardzo ciekawy owoc, który stwarza wiele możliwości: sok, konfitura, dżem, nalewka, ciasto ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... Wystarczy kilka składników i pół godziny wolnego czasu, aby przygotować prosty i smaczny deser. Muffinki to puszyste babeczki, do których można dodać ulubione składniki - orzechy, świeże owoce ... , czekoladę. Można przygotować je też w wersji ...

dawno temu

Młody kokos - praktyczne informacje

... Młody kokos – co to jest? Poszukiwałam go bardzo długo, bo do tej pory mogłam jedynie wyobrażać sobie jak smakuje. Piłam wodę kokosową, jadłam wiórki, owoce kokosa, ale młody kokos pozostawał ... jedynie w zasięgu moich fantazji. Na szczęście w ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

+ Pokaż więcej