Kulinarne hity PRL

... składnikach. W czasach, gdy w sklepach była tylko musztarda i ocet, gospodynie domowe musiały kombinować, by przygotowywać dla swoich najbliższych smaczne posiłki. Przypomnijmy sobie jakie były kulinarne hity minionej epoki ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ...

dawno temu

Sylwestrowy bufet - pomysły na przekąski i nie tylko

... Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas spędzi zapewne tę noc na domowych imprezach w gronie przyjaciół i rodziny. Co przygotować dla swoich gości, by smacznie powitać Nowy Rok ...

dawno temu

Szykujemy się do zimy, czyli 7 pomysłów na ogórki

... Wśród przetworów, jakie przygotowujemy na zimę, prym wiodą ogórki. Właśnie trwa na nie sezon. Dlatego gospodynie domowe uwijają się w pocie czoła przygotowując kolejne marynaty i kiszonki ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

dawno temu

Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami

... (ku niezadowoleniu mamy). Ale i na to był sposób - wystarczyło pokroić galaretkę, dodać owoce i kleks bitej śmietany, a po odciskach palców nie było śladu :) Domowa galaretka z owocami - przepis ... Oczywiście można ułatwić sobie zadanie i ...

dawno temu

Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba

... wafli czy krakersów. Poniżej zestawienie siedmiu sprawdzonych przepisów na domowe pasty do pieczywa. Wśród nich na pewno znajdziesz swój ulubiony. ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Wypróbowałam przepis na wegański pasztet autorstwa Marty Dymek. Nie będę ukrywać - byłam nieco nieufnie nastawiona. Jak coś zrobionego z marchewki, pora, kaszy jaglanej i kilku innych składników ... ma przypominać pasztet? To było pyszne, serio! ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , świetnie sprawdzi się również jako składnik domowych napojów izotonicznych. Zawiera aż 84 pierwiastki, niezbędne dla naszego organizmu, a wśród nich: fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, mangan ... witalnych. Tymianek poprawi smak kurczaka, ...

dawno temu

Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?

... , że będzie znacznie mniej kaloryczny. Rosół ugotowany z wykorzystaniem poniższych wskazówek możesz poporcjować i zamrozić, a następnie wykorzysać do przygotowania smacznych i zdrowych domowych zup. ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... nadaje się także jako dressing do pieczeni i pasztetów z dziczyzny. Musisz koniecznie spróbować! 281918 Oprócz tego, że maliny pysznie smakują, posiadają także wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... sobie seansu filmowego bez tradycyjnego zestawu kinomaniaka – popcornu i coli. Czy można znaleźć dla nich zdrowszą alternatywę? 281299 Domowy popcorn To jedna z najprostszych i najszybszych przekąsek ... te nie zawierają konserwantów ani ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... ulicznego jedzenia w najlepszym wydaniu. 284300 Festiwal kulinarny „Ale pasztet!” (Kliczków) W sobotę 29 października zapraszamy natomiast do Zamku Kliczków (woj. dolnośląskie). Odbędzie się tam festiwal ... kulinarny „Ale pasztet!”. Jest to ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... , spaghetti, pasztet, a może placuszki lub pizza? Czemu nie! Wystarczy odrobina czasu i pomysł. A teraz mam dla was przepis na najsmaczniejszą pastę z wędzonej makreli. Przepis na pastę z wędzonej ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy

... składniki, a przy okazji nie zrujnujesz domowego budżetu. 284809 Lista zakupów: 250 g czerwonej soczewicy - ok. 3,50 zł, marchewka - 0,50 zł, 4 ząbki czosnku - ok. 1,20 zł (za główkę czosnku), 1½ l ... domowego bulionu warzywnego - ok. 8 zł ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... do deserów. Przygotowanie domowej granoli nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Poza tym, przygotowując mamy pod kontrolą ilość dodawanego tłuszczu i cukru. A więc do dzieła! 283339 Co do środka ... przeważnie wybieram od czterech do ...

+ Pokaż więcej