Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... Tłuszcze w diecie Pamiętaj, by układając swój jadłospis wziąć pod uwagę nie tylko tłuszcz widoczny (masło, margaryna, olej), ale także ten ukryty w nabiale, wędlinach, już gotowych potrawach ... .). Dlatego lepiej wybierać mięso i wędliny z ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... na przyjęcie artystów z całego świata. Będzie można spróbować tradycyjnych ormiańskich potraw, a także dobrego chleba, szlachetnego wina, tradycyjnych wędlin, miodów, serów. Zdecydowanie warto przyjechać ... Poznańskich. Znajdziemy tak polskie ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... składników rosyjskiej sałatki - w miejsce jarząbków pojawiła się kiełbasa, a kapary zastąpił groszek. Dziś w niektórych regionach Rosji do gotowanych warzyw dodaje się śledzie i buraczki, a w Hiszpanii ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... . Na koniec dorzuca się podsmażone plasterki kiełbasy chouriço i polewa oliwą z oliwek. Dużo lżejszą propozycją może być natomiast sopa alentejana. Jej najważniejsze składniki to woda, oliwa, czosnek ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... spożywczych. Znajdziemy ją w żółtych serach, kostkach bulionowych, zupkach w proszku, czipsach, krakersach, gotowych daniach i sosach, wędlinach, konserwach, wędzonych rybach, fast foodach ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem. Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... . Nie brakuje również słodyczy. Churchurele to nawleczone na nitkę orzechy laskowe, oblane karmelem lub zagęszczonym sokiem z winogron. Wygląda to trochę jak kiełbasa albo świeczka. Wino – gruziński ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... grilla na działce lub w ogrodzie i okazuje się, że nie masz ani grama węgla. Albo w połowie grillowania skończył się gaz w butli i trzeba było jeść wpół surową kiełbasę... 17446 W przypadku grilla ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... Jajko na miękko Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu. 284217 ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... takie jak twarożek, białe sery, wędlinę w plasterkach. Tam też wstawiaj domowe potrawy, pamiętaj jednak by garnki, miski czy salaterki zawsze szczelnie przykryć. Gotowych dań nie przechowuj dłużej niż dwa ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , chudą wędlinę, owoce, twarożek, jajka. Takie śniadanie da ci energię na wiele godzin. W restauracjach unikaj smażonych potraw. Zamów grillowanego kurczaka z warzywami, sałatkę z kozim serem, owoce ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... województwa owoców i warzyw. Spróbujcie dań przygotowanych znakomitych kucharzy. Kupcie bezpośrednio od producentów świeży nabiał, wędliny i pieczywo, wypełnijcie swoje spiżarnie kapitalnymi miodami ...