Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... , szczypta pieprzu, szczypta płatków chili, ulubione zioła, np. tymianek, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki. Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z miksturą odstawić ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... . Banany pokrój na plasterki i zamroź, zioła opłucz i osącz. Mleko kokosowe zmiksuj z ziołami, i skórką z limonki. Dodaj banany. Zmiksuj na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na tartce i wmieszaj do masy ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora

... . Wydawało mi się, że kalafior, który przecież ma dość intensywny smak, całkowicie zdominuje pizzę. A jednak dzięki dodatkowi aromatycznych ziół, jest on niemal niewyczuwalny. Oczywiście taka pizza ... , ziół (bazylia, oregano, zioła ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... . Mrożenie ziół Zioła również możesz zamrozić. Natkę pietruszki, koperek czy zioła umyj, osusz i posiekaj, a następnie przełóż do małych pojemniczków i szczelnie zamknij. Do zimowej zupy będą ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... – pomysłów na smaczną, dietetyczną potrawę jest mnóstwo. Wegańskim hitem są pieczone bataty czy młode ziemniaki podane z sałatką z bobem i miętą. Smak warzywnych potraw wzbogacą zioła, sos sojowy ... ziół i odrobiny oliwy z oliwek i upieczmy na ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , należy rozpuścić 2 łyżki masła i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zioła. Następnie nacinamy bagietkę i smarujemy masłem. Zawijamy w folię i grillujemy ok. 10 minut.281801 17395 ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym. 284245 Kiszona kapusta - właściwości Kiszona ... kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... . W moździerzu rozcieramy goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła mieszamy z olejem i nacieramy nimi schab. Owijamy go w folię spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ... Przepis na schab ze śliwką ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a fosfor to budulec kości i zębów. Laktucyna i laktukopikryna, czyli substancje, które odpowiadają za charakterystyczną goryczkę, pobudzają nasz apetyt i stymulują ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... smakowych – np. z masłem, serem lub ulubionymi ziołami. Wystarczy zaopatrzyć się w suszone ziarna kukurydzy. Do pochrupania Alternatywą dla smażonych w głębokim oleju chipsów ziemniaczanych ... restauracji, byłam zdziwiona, że mogą być one tak ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... w większości sklepów. Uwielbiam ją nie tylko za intensywnie limonkowy kolor, ale przede wszystkim użyteczność - idealna do siekania ziół, czosnku czy warzyw. Jest elastyczna, co ułatwia wrzucanie ... - lekkie, trwałe i estetyczne. Przy wyborze ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... . Ze smalcem doskonale komponują się również zioła i przyprawy takie jak wspomniany już wcześniej majeranek, ale także tymianek, cząber, oregano, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, curry. Wrzucamy ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... Barszcz na zakwasie - przepis Składniki kg buraków, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), pól litra zakwasu z buraków, 10 g suszonych borowików lub podgrzybków, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela ... pokrój w plasterki. Warzywa zalej 3 litrami zimnej ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... ziołom. NADRENIA – typowy obiad w tym regionie to Sauerbraten, czyli pieczeń z marynowanej w kwaśnej zalewie koniny lub wołowiny podawana z knedlami i gęstym kompotem jabłkowym. HAMBURG, BREMA, SZLEZWIK ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , rukola, kiełki, świeże zioła, ziarna i pestki. Kiedy przychodzi pora lunchu wystarczy słoikiem wstrząsnąć, by składniki wymieszały się z sosem. Potem przekładamy zawartość pojemnika na talerz ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... składników rumianek uważany jest za jedno z najcenniejszych ziół leczniczych. Napar z rumianku możemy stosować zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrznie. Pijąc go zniwelujemy stany zapalne i bakteryjne. Dzięki ... także można łagodzić przy pomocy ...

dawno temu

Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut

... , a wszytko posypane świeżymi ziołami - pychota! Składniki: (dla 4 osób) opakownie makaronu pełnoziarnistego, filet z piersi kurczaka, 2 czerwone papryki, puszka pomidorów krojonych, 2 duże czerwone cebule ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... więc najładniejsze owoce i warzywa o soczystych kolorach, świeże zioła, ładnie przyrumienione ciasto itd. Nie przesadzajmy z ilością. Najlepiej jest fotografować niewielkie porcje. Zwróćmy uwagę, by brzegi talerza ... były czyste, no chyba, że ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup. Słodkie pieczywo (np. chałkę) wykorzystaj jako bazę do tostów francuskich. Ciasta Jeśli zostały wam ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze

... nie dysponujesz po prostu na blacie) rozwiń płat ciasta francuskiego. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, posyp ziołami prowansalskimi, rozłóż plastry salami i pokrojoną w kostkę paprykę, rozrzuć 3 łyżki ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... etapem jest doprawienie farszu, np. ziołami prowansalskimi. Łódeczki z cukinii napełniamy farszem i pieczemy 20 minut w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy serek kozi z pokrojoną miętą ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... się w kostkach, proponuję stworzenie domowej jarzynki z suszonych warzyw i ziół. Tak przygotowane kotlety wrzucamy do sosu warzywnego albo obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na patelni ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... ziarnami lub ziołami. Pieczemy Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb na początku pieczenia lubi wilgoć. Dlatego piekarnik tuż przed włożeniem bochenków warto odrobinę zaparować. W tym celu ...

+ Pokaż więcej