Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... ona bardzo wodę i może zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie. Z tego względu gotując soczewicę należy przyjąć proporcję 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody. Soczewicę powinno się solić ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... grube dno, w przeciwnym razie sok, z którego powstaje dżem przypali się. Kiedy woda z cukrem zacznie wrzeć, dodaj do niej sok z cytryny i na 5 min. zwiększ ogień. Teraz zdejmij garnek z kuchenki ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... i morele) należy suszyć początkowo w temperaturze 40 stopni, a pod koniec trzeba ją zwiększyć do 60 stopni. Pamiętaj, by drzwiczki piekarnika podczas całego procesu suszenia były przez cały czas uchylone ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... cholesterolu i trójglicerydów nawet o 15 proc.? Dodatkowo badania udowodniły, że regularne jedzenie kiwi przez 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi. Przeprowadzone przez naukowców ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... bez termoobiegu). Białka ubij tak, by były dobrze spienione, zwiększ obroty miksera i powoli dodawaj po łyżce cukier - nie zapominaj, by cały czas mieszać białka. Kiedy cały cukier wyląduje ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie soku z kiszonej kapusty wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, kościec oraz miażdżycę. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , poza tym polewa się nim mięsne galarety. Poprawia trawienie, pobudza apetyt, jednak spożywany w zbyt dużych ilościach szkodzi naszemu zdrowiu. 17452 Poza tym ocet spirytusowy to doskonały, ekologiczny ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... składników, są masowane i pojone... piwem w celu zaostrzenia ich apetytu. Mięso z krów Wagyu jest kruche, równomiernie przerośnięte tłuszczem, a wyglądem przypomina marmur. Nic więc dziwnego, że kilogram ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływają korzystnie na pracę mózgu. Dodatkowo tłoczony na zimno olej z pestek dyni oprócz tego, że zawiera moc witamin i minerałów, to ponadto znajdziesz w nim fitosterole ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... zwiększonej liczbie żółtek i ilości masła ciasto będzie delikatne i nie wyschnie podczas przygotowywania pierogów. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj masło, jajko, żółtka i sól, a następnie stopniowo ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... stróżką powoli wlewaj go do ubitych białek, które w momencie nalewania syropu nadal ubijaj ale na małych obrotach. Kiedy już cały syrop wyląduje w białkach, obroty ponownie zwiększ do maksymalnych. Nadal ...

dawno temu

Robimy domowe masło

... przez minutę na średnich obrotach, a następnie zwiększ je. Nie przerywaj miksowania aż do momentu, w którym zauważysz, że ze śmietanki wydzieli się zwarty tłuszcz i wodnista maślanka. Jeżeli chcesz ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... . A czy wiedzieliście, że biała herbata pomaga także w profilaktyce niektórych odmian raka? Biała herbata przyczynia się do zmniejszenia poziomu „złego”, a zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... trzepaczki, jak kto woli :-) Jeśli używamy miksera, ustawiamy go na najniższych obrotach i spieniamy żółtka, wtedy możemy zwiększyć obroty (ale jeszcze nie na najwyższe). Na tym etapie nie dodajemy cukru ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... apetyt i utrudnia metabolizm, dlatego postaraj się ograniczyć jego picie do minimum. Zwłaszcza, że upał, woda i mocny drink to bardzo niebezpieczne połączenie. Do obiadu zamów więc wytrawne czerwone ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... , ale orzechy nie tuczą (tak, dobrze przeczytałeś :)). A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt? A jak jeść orzechy włoskie? Są niezwykle sycące ...