Imprezy kulinarne we wrześniu

... do Lublina! Szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu festiwalu. Winobranie (Zielona Góra) Polską stolicą wina jest Zielona Góra. Co roku odbywa się tam Winobranie, podsumowujące zbiory ... w lubuskich winnicach. Klucze do bram miasta ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz. Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... ognisko można też zorganizować w zimie, np. jako jeden z elementów kuligu. Wtedy bardzo ważne jest , by zabrać ze sobą w termosie gorącą herbatę, która rozgrzeje uczestników. A na zakończenie… http ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ci będą: bambusowa mata do zawijania sushi, 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu, nori, czyli japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków, wasabi, czyli zielony chrzan, sos sojowy, filet ze świeżej ... niewielką ilością wasabi. Spójrz na ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach. Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... Zupa krem z brokułów To idealny sposób, aby w twoim menu wreszcie znalazło się coś zielonego :) Taki krem nie wymaga dużo pracy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny i na dodatek wygląda imponująco ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... wymienionym powyżej: zielone warzywa liściaste, czerwona papryka, brokuły, truskawki, cytryny, a także czosnek (uwielbiamy!). Jak to dobrze, że są obecne w naszej diecie! 17345 ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... rodzaj warzyw blanszuje się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna - tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie. 17507 Jak mrozić warzywa ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ... i orzeźwia w upalny dzień. Składniki: 4 ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... się nowością w Polsce, wcale nią nie jest - był on jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zielone liście jarmużu smakiem przypominające kapustę są skarbnicą wielu witamin i wartości ... zielony koktajl? Zblenduj pół ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... tuńczyka. Natomiast na Górnym Śląsku sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i znana jest pod nazwą szałot. Możliwości jest wiele, a jedynym elementem ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... nie straciła smaku, posmaruj ją masłem. Bez problemu pokroisz miękkie pomidory, jeśli wczesniej zanurzysz je na pół godziny w lodowatej wodzie. Aby brokuł lub inne zielone warzywa nie straciły koloru ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... oraz powstawanie zakrzepów i udarów mózgu. Dlatego podczas wakacyjnych, gorących dni napoje alkoholowe najlepiej pić dopiero wieczorem. 281915 Kawa zawiera kofeinę, natomiast mocna herbata - teinę ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... warzywa: ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, tarta marchewka świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy. Warzywa przetworzone: kiszone i konserwowe ogórki, papryka konserwowa, kukurydza ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski. Wysoka cena kardamonu ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ...

dawno temu

Oryginalne składanie serwetek

... na pół i zawijamy lub składamy ją dookoła. Tak złożone serwetki wystarczą, by nasz stół wyglądał elegancko i ciekawie. Możesz obok serwetki położyć kawałek zielonej gałązki bądź listki ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... , takie jak: szyszki, pachnące lasem gałązki sosny, piękny zielony mech, kora z drzew czy ręcznie robione podstawki pod naczynia z krążków drewna to idealne elementy do nakrycia w stylu retro ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... niczego więcej do ust. Pamiętaj także, że fast foody nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. 4. Jedz dużo zielonych warzyw Wszelkiego rodzaju sałaty, fasola, szparagi, kiełki, koperek, ogórki ... z nich pyszną zieloną sałatkę, dodać do ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest podczas dolegliwości układu pokarmowego. Dziś powszechnie stosuje się herbatę z owoców kopru włoskiego na wypadek wzdęć, jak także kolki u niemowląt. Jednakże ostatnie badania pokazują ...

+ Pokaż więcej