Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... ... Pamiętajcie jednak, by unikać sardynek w puszce. Wybierajcie te świeże lub w szklanych opakowaniach. Nie marnuj jedzenia Wśród wszystkich tegorocznych trendów ten wydaje się najbardziej rozsądny. Chodzi ... o to, by nie wyrzucać jedzenia i ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... Zachęca do jedzenia, usamodzielnia, uczy posługiwania się sztućcami. Baby Lead Weaning, czyli metoda, która zakłada naukę samodzielnego jedzenia już na początku wprowadzania dziecku stałych pokarmów, robi się coraz bardziej popularna. I nie ma w ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... Czy znacie dni, w których nic nie cieszy, łóżko nie chce wypuścić, a mleko do kawy się skończyło? Ja znam i to bardzo dobrze. Na szczęście istnieją sposoby na pozbycie się chandry. Jakie? Przedstawiam wam jedzenie, które uszczęśliwia! ... ... ...

dawno temu

Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem!

... Zdrowe, nienasycone tłuszcze - wiesz w jakich produktach ich szukać? Jeśli nie, to poniżej znajdziesz listę produktów, które powinieneś jeść, by utrzymać odpowiednią wagę ciała, czuć się i wyglądać ... zdrowo. Jednak pamiętaj, że każdy tłuszcz, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... w arbuzie cytrulina rozszerza naczynia krwionośne i powoduje efekt tzw. pompy mięśniowej, co prowadzi do zwiększenia objętości mięśni podczas ćwiczeń fizycznych. Dzięki zawartości tego aminokwasu ... . Arbuz w kuchni Najczęściej jemy go „na ...

dawno temu

Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu

... mi słów, by opisać ten film. Mogę do niego wracać i wracać. Historia pięknej Vianne, która wywraca do góry nogami spokojne i pookładane życie mieszkańców pewnego francuskiego miasteczka ... o jedzeniu przystało, większość akcji rozgrywa się ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Czarna kawa na pusty żołądek zamiast pożywnego śniadania to najgorszy z możliwych błędów żywieniowych. Po wielu trudnych porankach, nawet ja zmusiłam się do jedzenia śniadania zaraz po obudzeniu. Dlaczego zaprzyjaźniłam się właśnie z owsianką? ...

dawno temu

Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie?

... Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... swoją przygodę z fotografowaniem jedzenia, na co zwrócić uwagę, jakie akcesoria zgromadzić, jak komponować talerz i kadr. ... odbiorcy do przejrzenia kolejnych fotografii oraz zapoznania się z przepisem. W końcu jemy oczami, dlatego zdjęcia ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę mięsa. Blaszki, chrząstki oraz skrzela nie nadają się jedzenia, więc należy pamiętać o ich oddzieleniu. Pozostało nam obrać szczypce i nogi w celu wydostania pozostałego mięsa ... . Można zrobić to poprzez ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ... jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... była sypka wystarczy, że szklankę kaszy zalejesz 2,5 szklankami wody i będziesz gotować do chwili, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zawiń garnek w koc i pozostaw na godzinę, by na pewno nie była surowa ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ... i ruszają dalej do swoich codziennych ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... cholesterolu i trójglicerydów nawet o 15 proc.? Dodatkowo badania udowodniły, że regularne jedzenie kiwi przez 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi. Przeprowadzone przez naukowców ... badania potwierdziły, że częste ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ... , nazywane tam kiseło mliako, powstałe ono ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... wynika ze złożonego procesu jego uprawy i późniejszej obróbki. Aby kardamon był najwyższej jakości należy wybrać odpowiedni moment zbiorów, a następnie poddać je czasochłonnemu i ostrożnemu procesowi ... suszenia – ważne, by owoce nie popękały. ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... , że skrobia zawarta w bulwach przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie. Chroń bulwy przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny. Typy ziemniaków 17518 ... Garść przydatnych "ziemniaczanych" ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , chorobami układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego właściwie bez przeciwwskazań mogą jeść dania przyrządzone z patisonów. Patison w kuchni Młode patisony posiadają delikatną skórkę ... , której nie trzeba obierać, dlatego świetnie sprawdzą ...

dawno temu

Co skrywa się w rzodkiewkach?

... Rzodkiewka jest jednym z tych niepozornych warzyw, które mogą zadziałać cuda dla naszego zdrowia. Współczesna fitoterapia poleca je osobom borykającym się z niestrawnością i brakiem apetytu ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... , chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz tęż dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną. Szparagówka ... Jedz fasolkę na zdrowie Ojczyzną ...

dawno temu

Domowe batoniki - zrób je sam!

... są zdecydowanie lepszym pomysłem :) Wiesz co jesz, bo sam je przygotowujesz, a do tego takie batoniki są zdrowsze i smaczniejsze! Przekonaj się sam! ...

+ Pokaż więcej