Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... praktycznie do każdego dania i wtedy nabiera ono niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wyobrażacie sobie sos z mięsa wołowego bez podsmażanej cebulki? Albo sałatkę grecką bez pokrojonej w piórka cebulki? Ja ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... może być spożywana na zimno lub na gorąco. Gjuwecz – bułgarski gulasz. Jego sekret polega na tym że mięso i warzywa są przyrządzane oddzielnie i spotykają się ze sobą dopiero na końcowym etapie ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... Przepis na tradycyjne flaki Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), 1,3 kg wołowiny z kością, 4 duże marchewki, 4 pietruszki, duży ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... często staje się składnikiem pieczywa i wegetariańskich pasztetów. Jednak ja najczęściej wykorzystuję ją podczas przygotowywania kotletów mielonych i gulaszu. 284881 Soczewica zielona ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... na najlepszy tradycyjny bigos 285259 Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, ok. 1 - 1 1/2 kg łopatki wieprzowej, ok. 1/2 kg łopatki wołowej, 30 dkg boczku wędzonego, 1/2 kg kiełbasy cienkiej, pieczonej ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... się przygotowanie tego dania. Alkohol 283209 Wino w odkorkowanej butelce szybko wietrzeje, dlatego resztki można zamrozić w foremce do kostek lodu, a potem używać do sosów, drinków, gulaszu ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... oraz pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach, dlatego pomaga uporać się z suchym, męczącym kaszlem. 281999 Do ciężkostrawnych potraw takich jak żurek, bigos, gulasz, forszmak, fasolka po bretońsku trzeba ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... hodowli). Żadne udka kurczaka czy porcje rosołowe z supermarketów nie dadzą nam tego „prawdziwego” smaku. Do tego wołowy szponder lub łata. Rosół przygotowuje się również z cielęciny, przepiórki ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... A i dostarcza 10 mg witaminy C? A jak jeść dynię? Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków. 17526 2. Jarmuż Choć jarmuż wydaje ...