Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie ... na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ... warzywach, mięsie i nabiale. Dania są pożywne, ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... również przeciwskurczowo. Czosnek obniża ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ... ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. 285855 Następnie mięso ... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... . Charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem. Pasuje do ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ... ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki. Schab ... sosem zalej kotlety cielęce i ...

dawno temu

Kotlety schabowe w wersji light

... można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-) Składniki: 285982 1/2 kg mięsa wołowego z kością, 4 średniej wielkości buraki, 1/4 włoskiej kapusty, 4 łyżki ... , 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Przepis na spaghetti bolognese Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, cebula, łodyga selera naciowego, marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 200 ml wina czerwonego ... przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. Teraz ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... kebabem. Jednak gyros to danie greckie. W Grecji na niemal każdym kroku możemy natknąć się na budki z tą przekąską. Przygotowuje się ją z wcześniej zamarynowanego mięsa wołowego lub baraniego, opieczonego ... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ... z ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... przyrządza się z mięsa wołowego oraz gulasz węgierski, czyli sos, który dodaje się do naszych polskich placków ziemniaczanych „po węgiersku”. Węgry słyną ze smacznych pomidorów, papryki, czosnku ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się flaki wołowe lub gulaszową podawaną w bochenku chleba. 283904 Z kolei klarowny rosół drobiowy lub wołowy postawi na nogi po chorobie. Popularna jest także pomidorowa ... , mięsie i kapuście. Możemy w ...

dawno temu

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów

... Jeżeli znudziła ci się już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mam dla ciebie 10 najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Którą wybierzesz? :) ...

dawno temu

Jak dobierać przyprawy do potraw?

... Masz w szafce mnóstwo przypraw i nie wiesz do czego ich użyć? Nie jesteś pewien, czy będą pasować do danego mięsa albo czy możesz je łączyć z ziołami? Oto krótki przewodnik, jak je dobierać, aby cieszyć się pełnią smaku! ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. ... takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... Tradycją już jest rozpoczynanie sezonu grillowego w czasie tzw. weekendu majowego, czyli w okresie 1-3 maja. W telewizji i na billboardach roi się wtedy od reklam zachwalających produkty różnych marek, w sklepach robi się tłoczno w dziale z ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... Przepis na tradycyjne flaki Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), 1,3 kg wołowiny z kością, 4 duże marchewki, 4 pietruszki, duży ... muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... suszony i zwijany boczek. PHở  – wietnamska zupa na bulionie wołowym.  PROSCIUTTO – szynka parmeńska - włoska surowa suszona szynka, którą produkuje się z udźców wieprzowych z kością. PÖRÖLKT ... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre ...

+ Pokaż więcej