Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... Ciasto idealne Jeśli masz problem ze stworzeniem idealnego ciasta do pizzy, nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto nie było ani ... za sztywne, ani za miękkie. Gdy ciasto ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej. ... winie. CRÈME BRÛLÉE – ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... takiego prawdziwego domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest przecież łatwo dostępna i bardzo tania. ... O smalcu słów ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... Wuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowała. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali się warszawiacy, a dziś kocha je cała Polska. Czy wiesz skąd wzięła ... , to jednak wuzetka znana jest wszystkim ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym

... do przegryzienia w trakcie meczu lub filmu dla czterech osób, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na chrupiące pieczarki w cieście serowym. Obiecujemy, że na składniki potrzebne do przygotowanie tej pomysłowej przekąski nie wydasz więcej ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... francuskiego Inaczej jest z przekąskami z ciasta francuskiego. Są one równie smaczne na ciepło, jak i na zimno. Do mnie najbardziej przemawiają tzw. francuskie ślimaczki. Ich przygotowanie ... nie jest czasochłonne. Wystarczy rozwinąć ciasto ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Zbliża się czas świątecznych wypieków. Obowiązkowym składników wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, pierniczków, babeczek, makowca, keksu ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... ma charakterystyczny wygląd, który zawdzięcza sposobowi pieczenia – rzadkie ciasto wylewa się na obracający się na rożnie drewniany wałek i piecze przez około trzy godziny nad otwartym ogniem. ... Skąd pochodzi sękacz? Tradycja wypiekania ciasta ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie ...

dawno temu

Pieczenie? To proste!

... Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek. ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... , przywołujące wspomnienia letnich dni. Swoją przygodę z nalewkami i likierami rozpoczęłam w tamtym roku. Zaczęłam od malinowej. Teraz eksperymentuję ze smakami – kokosowa, czekoladowa, kawowa... robią prawdziwą furorę na imprezach. Poza tym ...

dawno temu

Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę

... Szarlotka to obok sernika jedno z najpopularniejszych ciast. Można ją przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Szarlotka pochodzi z Francji. W wersji klasycznej składa się z półkruchego ciasta ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... Masło orzechowe świetnie sprawdzi się podczas śniadania, ale także możesz dodać je swoich wypieków, naleśników, tostów czy sosów - możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz przepis na domowe ...

dawno temu

Czekoladowy lukier? Czemu nie!

... Chcesz, aby twoje czekoladowe ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe? Ozdób je czekoladową glazurką! Smacznego! ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... jako deser, który podawano po drugim daniu. Stąd powiedzenie - musztarda po obiedzie. 285112 7 najpopularniejszych gatunków musztardy Dijon – klasyczna francuska musztarda o kremowej konsystencji ... . Francuska – znajdziemy w niej niezmielone ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... Przygotowując ciasto ptysiowe, musisz pamiętać o proporcjach - na każde użyte jajko potrzebujesz 12,5 g masła, 32,5 g mąki, 150 ml wody i małą szczyptę soli do smaku. Kiedy twoje ciasteczka ptysiowe ... pudrem i wstaw na chwilę do lodówki. ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... Jasne, każdemu zdarzy się przypalić ciasto (a miało być na imieniny teściowej!), albo wyjąć z piekarnika niedopieczony sernik. Nie należy jednak przejmować się porażkami - Marta Stewart też od razu ... , które być może już macie w kuchennych ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no ... ? Masa makowa gotowa? Teraz czas na ciasto ;-) ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na ...

dawno temu

Pigwa - prawdziwy skarb jesieni. Poznaj 10 przepisów z pigwą w roli głównej

... Październik to miesiąc, w którym wreszcie możemy delektować się smakiem przetworów z pigwy. To bardzo ciekawy owoc, który stwarza wiele możliwości: sok, konfitura, dżem, nalewka, ciasto ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... , dlatego mata do pieczenia może okazać się bardzo pomocna. Rękaw cukierniczy Używamy go do precyzyjnego wykładania ciasta na blaszkę. To przydatny gadżet zwłaszcza dla osób, które nie dysponują matą ... ciasto na makaroniki będzie miało ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... kształty – kwiaty, motyle itp. PAJĘCZYNA Zanurz w karmelu widelec i ciągnące się cukrowe nitki układaj na wierzchu ciasta czy muffinek. KOSZYCZKI Małą miseczkę lub łyżkę wazową natłuść delikatnie ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

+ Pokaż więcej