Przepis na klasyczny befsztyk tatarski

... Sekret udanego tatara tkwi wyborze odpowiedniego mięsa wołowego. Ja polecam polędwicę. Musi być ona jak najlepszej jakości, a więc świeża i pochodząca ze sprawdzonego miejsca. Dodatki to już kwestia indywidualnych upodobań :-) ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda wam się znaleźć ich w punktach stacjonarnych, zawsze możecie poszperać w sieci. Zarodki pszenne - z czym to się je? Zarodki pszenne można użyć ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... oraz niezwykle łagodnym smakiem. Tworzy zgrany duet ze świeżym imbirem. Pasuje do sosów sałatkowych, dipów, marynat, makaronów. Ocet ryżowy powstaje w wyniku fermentacji ryżu oraz często odpowiednich dodatków takich jak pszenica czy kukurydza. ..

dawno temu

Kanapki inne niż wszystkie

... Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę ;-) Owszem, kromka chleba ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków takich jak ocet ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... całość, wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Chutney będzie pasował jako dodatek do mięs. ...

dawno temu

Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

... Sezon na spędzanie ciepłych wieczorów przy grillu został rozpoczęty. Jako dodatek do ciepłych dań z całą pewnością sprawdzi się sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami, mozzarellą - z dodatkiem ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni. ... Skąd pochodzi smak curry Na początek warto wyjaśnić jedną bardzo istotną kwestię ...

dawno temu

Jak dobrze ubić śmietanę?

... Bita śmietana to popularny dodatek do deserów i ciast. Można jej również używać do dekoracji owoców czy lodów. Jednak ubicie śmietany, tak by się nie zważyła, a wyszła sztywna i lekka, jest nie lada wyzwaniem. ...

dawno temu

Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów

... także w sklepach ze zdrową żywnością. Jarmuż uchodzi za najzdrowsze spośród zielonych warzyw. Zobaczcie, co można z niego przygotować. ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Znacie Piramidę Zdrowego Żywienia? Według najnowszych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia awansowały warzywa i owoce ...

dawno temu

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

... Myślę, że dla wielu z nad nie ma nic lepszego niż babcine gołąbki. Mniam! Kiedyś myślałam, że ugotowanie gołąbków to trudna sztuka, która na dodatek pochłania mnóstwo czasu. To nieprawda. Gołąbki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zobaczcie jak ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem ... o wegańskim majonezie na bazie rozgotowanego ...

dawno temu

Kotlety schabowe w wersji light

... można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące. Grzyby z grilla 281660 Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ...

dawno temu

Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka

... również eksperymentować z dodatkami, tworząc unikalne kompozycje. Mają one także dodatkową zaletę – robi się je błyskawicznie. ...

dawno temu
+ Pokaż więcej