Co Włosi dodają do rosołu?

... jeśli bulion przygotowywałeś wyłącznie na warzywach. Pierożki 281380 To moja ukochana wariacja na temat rosołu. Małe, nadziewane pierożki to nic innego jak włoskie tortellini. W środku znajdziesz mięso ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... na zewnątrz a miękkie w środku – można przygotować bagietki lub zwykłe bułki. Wystarczy kupić masło, drobno pokroić kilka ząbków czosnku, dodać ulubione zioła, sól i pieprz do smaku. Następnie należy ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... go do drugiej grupy - to po prostu nadziewany farszem makaron :). Co włożyć do środka ravioli? Co chcesz, jednak najczęściej jest to ser ricotta, mięso lub warzywa. Dziś można kupić ravioli zarówno ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie zwinięte w zgrabną sakiewkę, a w środku baranie i wieprzowe mięso, zatopione w aromatycznym bulionie. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... surowych poziomek, a także przetworów z tych owoców w celach profilaktycznych jako środek witaminowo-odżywczy w przypadku miażdżycy, chorób serca, niewydolności krążenia oraz cukrzycy. Jednak poziomki ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... kolor purpurowy, żółty czy pomarańczowy. W środku znajduje się nasionko, które otoczone jest przezroczystym miąższem. Miąższ ma słodki, soczysty i orzeźwiający smak, przypominający liczi. Jak jeść ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... wylewa się płaską łyżką kolejne warstwy ciasta, które później tworzą „sęki”. Po upieczeniu i zdjęciu sękacza z wałka w środek można wstawić kieliszek nalewki, koniaku lub miodu pitnego, a następnie ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... cebulą i przyprawiamy zawija się w liście białej kapusty. Jednak zamiast dusić je w sosie, zapieka się je w brytfance. Co włożyć do środka? 17487 W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... i słono, a nawet w bardziej wykwintnych daniach. Mnie szczególnie podobają się przepisy na sałatki (idealne na lunch w pracy) oraz desery. Zajrzyjcie do środka książki i przekonajcie się, że kasza ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... roku. 285916 Na Węgrzech sylwestrowym smakołykiem są pączki, w Korei obficie posłodzone kawałki owoców, a w Norwegii pudding ryżowy z ukrytym w środku migdałem - kto go znajdzie, może być pewny ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... godzin, więc musisz uwierzyć mi na słowo). Wiecie co to za tajemny składnik? To serek mascarpone - to w nim tkwi sekret najlepszych rogalików. Do środka rogalików możecie włożyć co chcecie: ser ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... smarujemy roztrzepanym białkiem. Na środku układamy łyżeczkę jagód. Dokładnie zlepiamy brzegi Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je po wierzchu pozostałym ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... Zakończenie jedzenia Zakończyliście jedzenie i chcecie poinformować o tym gospodarza? Sztućce połóżcie obok siebie na talerzu, widelec powinien być skierowany ząbkami w dół, a nóż skierowany do środka ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... , mocno przyprawione, z wyraźną nutą cytrusów i miodu, delikatnie ciągnące się w środku. Ich największą zaletą jest to, że nie wymagające długiego leżakowania - to świetna wiadomość ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... do deserów. Przygotowanie domowej granoli nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Poza tym, przygotowując mamy pod kontrolą ilość dodawanego tłuszczu i cukru. A więc do dzieła! 283339 Co do środka ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... w piekarniku była za wysoka. Beza jest miękka, ciągnąca w środku – była zbyt krótko suszona. Bezowy blat opadł – białka zostały przebite lub beza została za szybko wyciągnięta z piekarnika. Za mocno ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... paczuszkę, a w środku coś słodkiego ;-) 285821 W moim domu nie ma już małych dzieci, więc tradycja dawania sobie prezentów trochę zanikła. Ale jak to święta bez prezentów?! Dzięki takim słodkim ...

dawno temu

Sposób na jajko

... , że mieszając jajka podczas gotowania, sprawisz, że żółtko zastygnie idealnie w środku białka, nie zaś z boku, blisko skorupki. Dzięki temu faszerowane jaja będą pięknie prezentować się na półmisku :) ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... gruboskórnym egzemplarzem ;-) Odetnij górny kawałek skórki, a potem natnij pomarańczę prostopadle do blatu, ale tylko na tyle, aby ostrze dotarło do jej środka. Potem delikatnie rozciągnij owoc. Gotowe ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... jest drobniejszy i bardziej owalny. Ryż po ugotowaniu powinien w środku być al dente, z kolei jego zewnętrzna warstwa ma stać się miękka i kremowa. Po drugie – tłuszcz Tłuszcz jest potrzebny by zeszklić ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... i tartej bułce. Kwestia gustu. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca. Jeśli decydujemy ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... można też dodać oliwę lub odrobinę wody. 17509 Cebulę można wymieszać z mięsem lub podać osobno. Natomiast żółtko przeważnie wybijamy w zagłębienie na środku uformowanej porcji tatara lub serwujemy je ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... sałatkowych. A czy wiesz, że paradoksalnie olej kokosowy jest świetnym środkiem na odchudzanie? Olej z miąższu kokosa spożywany w odpowiednich ilościach pozwala pozbyć się otyłości (szczególnie ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... wsypujesz do nich warzywa lub owoce (nie za dużo, ale też nie za mało - tak, by z łatwością zamknąć woreczek), usuwasz nagromadzone w środku powietrze, opisujesz co i od kiedy znajduje się w woreczku ...

+ Pokaż więcej