Jedzmy orzechy!

... / 100 g) Nasiona migdałowca, czyli migdały są najszlachetniejszymi spośród orzechów - składają się z ponad 20 proc. białka. Dodatkowo są cennym źródłem magnezu, gdyż w 100 g migdałów zawiera się aż 80 ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... Musztarda - w czym tkwi jej sekret? Wyróżniamy trzy rodzaje nasion gorczycy – jasne (łagodne), czarne (nieco ostrzejsze) i brązowe (najostrzejsze). To one w dużej mierze decydują o pikantności ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... okazja, by przygotować sałatkę owocową, kanapeczki posypane nasionami chia, pizzę na cieście szpinakowym, lody oraz muffiny. 17319 Dzieci, które przez kilka godzin będą się bawiły, na pewno z chęcią ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... „Kelsae Sweet Giant Onion”. Jeśli będziesz o nią dbać, każda z posadzonych cebul osiągnie nawet 4,5 kg! Wystarczy na początek kupić nasiona – za bagatela 40 złotych za sztukę :) ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... owsiane, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszkę, nasiona słonecznika, suszoną żurawinę lub śliwkę), dzięki nim chleb za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej. Wyrabiamy ciasto 282120 Ciasto ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... . Danie można wzbogacić natką pietruszki lub papryczką chili. 283295 Czosnek poprawia również smak tłustych mięs. Jak przygotować aromatyczną marynatę np. do karkówki? Wystarczy utrzeć czosnek z solą ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka soli, olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron). 17557 Od razu po usmażeniu układaj falafele ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... także po mąkę żytnią, idealną do wypieku pieczywa. Ale mąkę można wyrabiać także z jęczmienia, kukurydzy, ryżu, nasion gryki, grochu i soi. Mąka pszenna i żytnia zaliczane są do mąk chlebowych ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... Granola – zrób to sam Granola to mieszanina zbożowych płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion. Dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) i cukru ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... z dyni i innych warzyw oraz owoców, miody, oleje roślinne, przyprawy, nasiona, wyroby rękodzielnicze. Festiwal urozmaicą występy zespołu muzycznego. 17542 II Podkarpacki Festiwal Szarlotki ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... czy dań mięsnych. Pamiętaj, że najlepiej jest wybierać oleje z pierwszego tłoczenia – ich wartość odżywcza jest prawie taka sama, jak nasion, z których zostały wytworzone. 17368 ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... lub trochę ketchupu. Wszystko przyprawiam sproszkowanym chili, pieprzem, solą i ziołami oraz odparowuję, by całość była gęsta. Na koniec dodaję pokrojony drobno szczypiorek lub koperek. Powstały farsz ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... nie zmieniają się. Wystarczy, że przygotujesz: puszkę pomidorów krojonych, 2 ząbki czosnku, 6 pomidorów suszonych, papryczkę chili. Wszystko połącz ze sobą przy pomocy blendera i dopraw według własnego ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... i może służyć jako baza do przygotowania domowego octu aromatyzowanego (wystarczy zalać octem zioła, maliny, czosnek czy chili i odstawić w ciemne miejsce aż smaki się połączą, a potem przecedzić). Używamy ...