Placki ziemniaczane bez tajemnic

... i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana). Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... kanapki, ale nie róbmy ich w domu. Zabierzmy ze sobą razowe bułeczki, ciabattę, bagietki, do tego świeże warzywa (np. rzodkiewki, pomidorki cherry, ogórki, cykorię, paprykę, selera naciowego), oliwki ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni. Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... wędzonego, duże wędzone żeberko, 350 g ulubionej kiełbasy, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 30 g koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej papryki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 liście laurowe, łyżka majeranku ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... i suszona szynka wieprzowa, a także kiełbaski podawane z domowym serem, papryką, pomidorem i młodą cebulką lub kiszonymi jarzynami. Co do picia? Klimat Chorwacji sprzyja uprawie winorośli i znajdziemy ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... 1. Chipsy z warzyw Potrzebujemy: cukinię, bakłażana, 250 g ziemniaków, olej, sól i słodką paprykę. Bakłażana, cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... serem. 283994 W Peru surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Ta potrawa nazywa się ceviche. Z kolei w Chile jada się crudos, czyli danie do złudzenia ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... , papryka to sprzymierzeńcy apetytu. Przyspieszają trawienie, pobudzają apetyt, a dodatkowo dostarczają organizmowi witaminy i minerały, które pomagają mu w prawidłowym funkcjonowaniu. Możesz skomponować ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... maśle i zjeść z białym serem. Kasza, ryż 283204 Resztki ugotowanej kaszy czy ryżu można wykorzystać jako farsz do gołąbków, warzyw (papryki, cukinii), dodać do kotletów mielonych. Niedawno pisałam ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... czują się w temperaturze pokojowej. Pomidory, świeże ogórki, papryka, rzodkiewka, cytrusy, i banany nie lubią zimna, więc lepiej jest je trzymać poza lodówką, a najlepiej od razu zjadać :-) Zaglądamy ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... pyszne przetwory z dyni, śliwek, aronii, jabłek, żurawiny, winogron, grzybów, papryki. Systematyczne robienie przetworów pozwoli zgromadzić całkiem pokaźne zapasy w spiżarni, pełne różnorodnych ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ...