Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... kremem, marcepanem lub lukrem cukierniczym. Dzięki niej zyskujemy dostęp do wszystkich boków ciasta i nie umknie nam żaden szczegół. Warto sprawdzić, czy patera obraca się w obydwie strony – to duże ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... warstwami przypieczonego ciasta. Po wypieczeniu sękacz ma złocisto-bursztynowy kolor, przechodzący w brązowy. Gotowe ciasto może być pokryte czekoladą albo lukrem. Pieczenie sękacza Sękacze ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... żurawiny. Świetnie komponuje się także z jabłkami i gruszkami. Do tego ser pleśniowy i sos cytrynowo-miodowy lub balsamiczny. Pycha! 17566 Blanszowaną lub upieczoną pod beszamelem cykorię można podać ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... – najlepszy rozgrzewacz, poza tym podnosi aromat trunku, wprowadzając cytrusowy aromat. Kardamon – wyróżnia go ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach Anyż – najlepiej ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... z ognia i dodaj sok z cytryny. 281474 Właściwości zupy z jabłek Norweska zupa to przede wszystkim bogactwo błonnika, pektyn oraz kwasów: jabłkowego i cytrynowego. Jedzona regularnie wspomaga proces ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... , a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ze względu na swoje właściwości jagody ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... ://www.instagram.com/p/BN4e8qwDjYz Chorwacja Chorwaci specjalnie na święta smażą fritule. To takie minipączki z nutką rumu, dodatkiem skórki cytrynowej i rodzynek, a to wszytko posypane cukrem puderm. https ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... przy pomocy lukru królewskiego lub gotowych, kupnych płatków cukrowych (takich jak na zdjęciu) To już wszytko. Smacznego :-) 17393 ...

dawno temu

Domowy syrop - nie tylko na kaszel

... cytryny Ten syrop idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy - karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... w lekko uchylonym piekarniku (opadną jeśli wyciągniemy je zbyt szybko). Upieczone muffinki możemy polać roztopioną czekoladą, lukrem, posmarować nutellą, posypać kolorowymi groszkami itd. ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... cynamonu do posypania zupy. Wiśnie opłucz i wydryluj. Włóż do garnka, posyp cukrem. Dodaj goździki oraz skórkę cytrynową. Wlej trzy szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz płomień, wyjmij ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... złego cholesterolu. Imbir posiada ostry, piekący smak i lekko cytrynowy aromat. Dlatego pasuje zarówno do słodkich jak i pikantnych dań. Dodatkowo chroni przed wirusami, poprawia krążenie krwi ...