Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... wanilii, cukier i szczyptę soli i wszystko wymieszaj. Dodaj 2 łyżki masła i wyrabiaj ciasto do chwili połączenia się składników. Teraz uformuj z ciasta prostokąt, owiń go dokładnie folią spożywczą i wstaw ... wałkowaniami ciasto schładzaj przez ...

dawno temu

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... (słonecznik, sezam, dynia itp.). 286071 Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... . W moździerzu rozcieramy goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła mieszamy z olejem i nacieramy nimi schab. Owijamy go w folię spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... Zarodki mogą bez wyrzutów sumienia spożywać osoby na diecie odchudzającej, ubogiej w najważniejsze składniki spożywcze. Porcja 100 g produktu dostarcza jedynie 349 kcal. Zarodki pszenne są bogate w cenne składniki odżywcze, tanie i ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy on także jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa lub wódki karmelowej tzw. przepalanki. Sosem karmelowym ze śmietanką możemy ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... , najlepiej na noc. Przechowywanie gotowego ciasta Sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Można go także zamrozić. W tym celu owijamy go folią spożywczą. Rozmrażamy ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karotenowi, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten chroni ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... i elastyczne. Teraz zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, przygotuj nadzienie - do garnka wsyp rodzynki, kandyzowane ananasy i skórkę pomarańczową ... w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... . Dorzuć pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by blok stężał. 17511 ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... i nie będziesz mógł uformować z niej zwartej kuli, dodaj trochę wody (ja zazwyczaj dodaję ok. 3 łyżki), natomiast jeśli wyjdzie zbyt klejąca, dodaj troszkę cukru pudru. No, to już wszytko. Teraz tylko uformuj masę marcepanową w gruby wałek, owiń ...

dawno temu

Przepis na sernik, który zawsze się udaje

... z nich owiń folią spożywczą i wstaw na dwie godz. do zamrażarki. Kiedy ciasto chłodzi się, przygotuj masę serową - oto potrzebne składniki: 1 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie, 2 ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... ? Bo do stworzenia tego niezwykłego deseru, jakim są ptysie, potrzebna była wiedza na temat właściwości poszczególnych produktów spożywczych i niemało umiejętności kulinarnych. Ciasto ptysiowe - wcale ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... zmiksuj masło, cukier i sól, następnie do gładkiej już masy dodaj żółtka i zamieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę z matcha i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie już gotowe zawiń je w folię spożywczą i uformuj ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... , na zimno lub poprzez topienie. Pierwsza metoda jest najbardziej tradycyjna – polega na leżakowaniu ciasta przykrytego ściereczką lub folią spożywczą przez ok. godzinę w ciepłym miejscu. Jeśli ciasto ... drożdżowe, np. na rogaliki. Wystarczy, ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , karmel, soki owocowe czy konserwanty i barwniki. 17454 Ocet ryżowy Ocet ryżowy jest popularny w krajach azjatyckich. W Japonii doprawia się nim ryż do sushi. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... i przedstawiciele branży gastronomicznej. Dużym zainteresowaniem publiczności co roku cieszą się warsztaty i prezentacje prowadzone przez liderów rynku spożywczego czy pokazy kulinarne w wykonaniu finalistów telewizyjnych konkursów kulinarnych. ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... . postaci z bajek, podobizny idoli) wykonane atramentem spożywczym. 281618 Warto zadbać o to, aby potrawy które podamy dziecku i jego gościom były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To doskonała ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... Skąd się wzięło crumble? Pomysł na ten szybki deser narodził się w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Czasy były ciężkie. Ze względu na brak składników spożywczych panie domu nie mogły ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... naciąć bułki, tak jakbyśmy kroili je na kromeczki, ale nie przecinać ich do końca. Każdą z powstałych części smarujemy przyprawionym masłem. Bułeczki zawijamy w spożywczą folię aluminiową i voilà ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... wanilinowego) 150 g mąki pszennej, 100 g masła. Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki, a z powstałego ciasta uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... przelać do miseczki, owinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Tak zabezpieczoną polewę możesz przechowywać w lodówce i korzystać z niej kiedy tylko przyjdzie ci ochota. Wystarczy ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej. Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... części. Do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Każdą z części zawiń w folię spożywczą, rozpłaszcz i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Kiedy ciasto się chłodzi, obierz jabłka, zetrzyj je ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych. Najlepiej sprawdzają się noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze są lekkie i poręczne, a ich ostrza znacznie cieńsze ...

+ Pokaż więcej