Beza? To musi się udać!

... możemy wmieszać do masy dodatki (czekoladę, płatki migdałowe, orzechy, sok z cytryny, ocet winny, cynamon itd.). Masę bezową wykładamy na blachę o nieprzywierającej powierzchni lub papier ... popękała – została za szybko wyjęta z piekarnika lub ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... (E903, E904, E901), przeciwutleniacz (BHT E321), barwnik (E160a, E133, E160b, E141, E171, E162). Kolejność składników nie jest przypadkowa, ponieważ największa zawartość składników produkcie ... skóry, zmęczeniem. Barwniki Barwniki nadają gumie ...

dawno temu

Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś

... Prawie wszystko może zainspirować wygląd twojego wypieku. Zdarzają się również takie, które inspirowane są wielkimi dziełami sztuki. Najczęściej na początku pokrywane są masą cukrową lub papierem ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy on także jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa lub wódki karmelowej tzw. przepalanki. Sosem karmelowym ze śmietanką możemy ... kształty – kwiaty, motyle itp. ...

dawno temu

Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting

... do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 st. i piec 90 minut. Ostudzić. Krem: 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masy kajmakowej, 300 ml śmietanki 36 proc ... , pod koniec dodając ocet i ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... się chciało wydostać, spulchniając nasze ciasto. Musimy być jednak ostrożni, ponieważ dodanie piany zwiększa ryzyko opadnięcia sernika. Do masy twarogowej możemy również dodać śmietanę kremówkę ... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... zwilżonymi wodą. Formę o wymiarach 20cmx7cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy do foremki. Obrane ugotowane jajka ułóż na mięsie jedno za drugim. Przykryj je resztą mięsnej masy ... . Pod koniec smażenia dodaj na patelnię ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... , która kruszy się w drobną mączkę oznacza, że do masy sezamowej dodano mąki, by ją zagęścić. Chałwa – zrób ją w domu Jak widzisz, czasem chałwa produkowana na masową skalę może mieć z tą prawdziwą ... to przecież nic innego jak zmielony na ...

dawno temu

Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam!

... to świetna alternatywa dla tych, które są dostępne w sklepie - pełne cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Takie kakaowe, a jednocześnie zdrowe śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia, a co najważniejsze ...

dawno temu

Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto

... wymieszaj. Przygotuj blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia i wykładaj na niego na zmianę łyżkę jasnego i ciemnego ciasta. Delikatnie przemieszaj masy przy pomocy wykałaczki tworząc tzw. esy-floresy ... - białka ubij razem z cukrem z sztywno i ...

dawno temu

Przepis na sernik, który zawsze się udaje

... w dużej misce i dodaj mąkę oraz pozostałe składniki - dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki, a następnie zacznij ugniatać masę na kruche ciasto. Powstałe ciasto podziel na dwie części, każdą ... z nich owiń folią spożywczą i wstaw na dwie godz. ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... Czas na ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe sprawdzi się idealnie, gdy zjawią się nieproszeni goście albo najdzie cię ochota na coś słodkiego (i zdrowego!). Do stworzenia masy nie potrzebujesz ... . Najlepiej zrobić ją w dużej misie, by po ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... i orzeźwia. Przygotowując kompot w domu mamy pewność, że nie znajdą się w nim żadne sztuczne aromaty czy barwniki. Kontrolujemy również ilość dodawanego cukru (w przypadku bardzo dojrzałych i słodkich ... kaloryczne. Dodajmy jeszcze do tego ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... mniej lub więcej kakao. Możesz także całkowicie zrezygnować z kakao, wówczas deser będzie miał delikatny mleczny smak. A co powiesz na dwukolorowy blok? Wystarczy, że część masy wymieszasz z kakao ... , a część zostawisz jasną. Potem nakładaj ...

dawno temu

Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

... roztop rozdrobnione masło i połamaną na kostki czekoladę. Od czasu do czasu mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce ubij jajka ... z cukrem na puszystą masę. W innej misce ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... . Banany pokrój na plasterki i zamroź, zioła opłucz i osącz. Mleko kokosowe zmiksuj z ziołami, i skórką z limonki. Dodaj banany. Zmiksuj na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na tartce i wmieszaj do masy ... . Po tym czasie przełóż owoce do ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... się. 281473 Kolorowe kostki lodu Do naszych kostek lodu możemy wykorzystać soki, koktajle, barwniki spożywcze i mleko kokosowe. Wlewaj je do foremki warstwowo – utworzy to piękny efekt tęczowych pasków ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... na sztywną masę. Do białek powoli dodajemy cukier. Dopiero, gdy piana będzie lśniąca, dodajemy po kolei żółtka. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę. Pamiętajmy, że cały rytuał powinien odbywać ... się bardzo powoli! Tylko wtedy masa nie będzie ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... jajecznej masy. Teraz wsyp orzechy oraz migdały i delikatnie wymieszaj całość. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 40 min ... tartą. Orzechy i migdały rozdrobnij na mniejsze ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... nim spód formy. Jeszcze surowe ciasto posmaruj warstwą połowy słoiczka dżemu, na którą wyłóż połowę masy bezowej i posyp ją połową płatków migdałowych. Formę z zawartością wstaw do piekarnika nagrzanego ... ona powierzchni budyniu. Masło włóż do ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... on śmietankę nie do tego kotła, do którego powinien i trafiła ona zamiast do masy jajecznej do płynnej czekolady. Po ostygnięciu masy okazało się, że z powodzeniem można ją formować w małe kulki ... szybko rozpuszcza się w dłoniach, dlatego ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... z cukrem na puszystą i kremową masę. Masło ubij przy pomocy miksera na puch. W trakcie ubijania, wlewaj powoli masę jajeczną – rób to powoli i partiami, by się nie zwarzyła. Kiedy składniki dobrze ... je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... pierogowe w najprostszej postaci Ten przepis opiera się tylko na dwóch niezbędnych składnikach na każde ciasto – na mące i wodzie. Jeżeli chcesz uzyskać większą elastyczność masy, użyj ciepłej wody ... i sól, a następnie stopniowo dolewaj wodę i ...

dawno temu

Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie

... wykładać równe porcje masy. Mnie zawsze wychodzi ok. 14-15 sztuk. Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły. To ...

+ Pokaż więcej