Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... kawałek selera, por, duża cebula, ziele angielskie, 3 liście laurowe, 5 kulek czarnego pieprzu, czarny, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, słodka papryka, 1/4 łyżeczki startej gałki ... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i ...

dawno temu

Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku

... Taki tort chciałaby dostać każda mała księżniczka. Jak go zrobić? Karolina, która prowadzi KitchenBookTV na YouTube pokazuje jak upiec tęczowe biszkopty i przygotować puszysty, słodki krem. Więcej słodkich inspiracji znajdziecie tutaj: Kreatywne ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ... i składników odżywczych cennych dla zdrowia. ...

dawno temu

Desery z ciasteczkami Oreo

... Oreo, czyli czekoladowe ciasteczka przełożone mlecznym kremem. Kto ich nie lubi? Przepadają za nimi małe i duże łasuchy. Ciasteczka można również wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych ciast ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ... doskonale pod każda postacią – na surowo, ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... zrobić to także, kiedy zupa będzie już na talerzu). Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Miksuj zawartość garnka, aż uzyskasz konsystencję kremu. 281982 Pyszne pesto Składniki: 9-10 łyżek ... jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj unikamy ...

dawno temu

Wiem co zjem - dzień wegetariański

... Wegetariańskie menu na dziś: kanapka z jarmużem i jajkiem w koszulce na śniadanie, rogaliki z serem do pracy, krem jarzynowy i warzywne kotlety z groszkiem na obiad, a na kolację naleśniki z bryndzą ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... , hiszpańskiej tortilli lub sałatki. A co jeśli zostało ci puree? Można nim zagęścić zupę krem np. z brokułów. Rozgniecione ugotowane ziemniaki to także składnik ciasta na kluski, knedle, cepeliny, kopytka ... do przygotowania zup-kremów, ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... O zasmażce słów kilka Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Często piszecie, że nie zawsze zasmażka się wam udaje... no cóż ... do zagęszczenia zup i sosów. Zasmażka ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... się zupy. Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut. Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-) 17414 ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez co jest idealnym składnikiem zup. A czy wiedzieliście, że czerwona soczewica, to tak naprawdę pozbawiona łupinek soczewica brązowa? Dzięki ich brakowi soczewica ... rozpada się po ugotowaniu, dlatego ...

dawno temu

Przepis na puree z dyni

... Jesienią dynia króluje w naszej kuchni - zupy, tarty, desery... wszytsko z dynią! Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mam dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie. Zapraszam! ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... zarówno solo, podana z podsmażoną na maśle bułką tartą,a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy. Zobacz, co się kryje w szparagówce i jak ją prawidłowo ugotować. ... to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... mieszamy z bułką tartą. Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado ... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart owocowych oraz zup - zwłaszcza kremu ze szparagów. Kwiaty dyni przyspieszają gojenie się ran, pomagają pozbyć się wrzodów żołądka, oczyszczają wątrobę ... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ... zupę? Możesz także pokroić ją w ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... Pani Walewska, nie bez przyczyny zwana także pychotką, to niezwykle smaczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem, chrupiącą bezą i dżemem porzeczkowym, by przełamać słodycz. Ciasto, choć wygląda ...

+ Pokaż więcej