Jak wybrać dobre wino?

... Jakie wino będzie mi smakowało? Badania pokazują, że aż 2/3 Polaków wybierając wino, bierze pod uwagę opinię innych – rodziny lub znajomych. 60 proc. badanych przy wyborze wina sugeruje się poradą ... sprzedawcy w sklepie, a co trzecią osobę ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... ? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty zamiast kiszonej? Otóż tak! Bo na Ukrainie ten barszcz jest daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej kapusty, bez fasoli i podaje z pampuszkami, czyli małymi ... przecieru pomidorowego, 4 ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... A jak już przyjdzie czas na przygotowanie ostryg, to jak je otworzyć? Otóż należy użyć do tego specjalnego noża, który trzeba wbić w „zawias” muszli i poruszać nim do chwili, aż się otworzy. Jeżeli jesteś ... . 283170 A jakie wino? Podstawową ...

dawno temu

Jak dobierać przyprawy do potraw?

... Masz w szafce mnóstwo przypraw i nie wiesz do czego ich użyć? Nie jesteś pewien, czy będą pasować do danego mięsa albo czy możesz je łączyć z ziołami? Oto krótki przewodnik, jak je dobierać, aby cieszyć się pełnią smaku! ...

dawno temu

Kilka pomysłów na muffinki

... Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to czy jest okazja by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Zainspiruj się i znajdź swój ulubiony przepis na ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... Znajdźcie mi chociaż jedną osobę, która nie lubi naleśników ;-) Te cienkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem ... na cienkie, smażone placki do Francji. Jednak ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady? ... natłuszczenia ich przed użyciem. Po wyjęciu ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... Tłuszcze – dobre i złe, nienasycone i nasycone, roślinne i zwierzęce... Istnieje wiele rodzajów tłuszczów, ale które dobrze, a które negatywnie wpływają na nasze zdrowie? Dowiedz się, jakie produkty powinieneś jeść, by dostarczyć swojemu ...

dawno temu

Rodzaje miodów pitnych

... Miód pitny można podzielić ze względu na sposób przygotowania brzeczki, na stopień jej rozcieńczenia lub dodatki użyte podczas warzenia. ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy. Jej historia sięga niemal dwóch tysięcy lat (!), jest znana chyba na całym świecie. W zależności od rodzaju użytych ziaren, musztarda ... musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... ciemne sosy. 285123 Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki? Od długości smażenia zasmażki nie zależy tylko kolor, który otrzymamy, ważne jest także to, jakiego tłuszczu użyjemy. Im wyższy ... stopień zasmażki chcemy uzyskać, tym wyższą ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... Czy znacie dni, w których nic nie cieszy, łóżko nie chce wypuścić, a mleko do kawy się skończyło? Ja znam i to bardzo dobrze. Na szczęście istnieją sposoby na pozbycie się chandry. Jakie? Przedstawiam wam jedzenie, które uszczęśliwia! ... jak ...

dawno temu

Sylwestrowy bufet - pomysły na przekąski i nie tylko

... ? Na tego typu spotkaniach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski i sałatki. Szukacie sylwestrowych inspiracji? Koniecznie zobaczcie nasze pomysły! ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami - instrukcja krok po kroku

... ... Choć japoński savoir-vivre dopuszcza jedzenie sushi palcami, to jednak lepiej jest do tego użyć pałeczek - satysfakcja i niepowtarzalne doznania smakowe murowane. Przekonaj się sam! :) ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... . Na samą myśl robię się głodna... Poniżej znajdziecie kilka ciekawostek o cieście ptysiowym i oczywiście najlepszy przepis jaki znam! Zapraszam! ... g mąki pszennej luksusowej, 5 średnich jajek. W garnku z dużym dnem zagotuj wodę razem z solą i ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... się ich pysznym smakiem. A jak dobrze mrozić owoce i jarzyny? W jakich pojemnikach to robić i w jakiej temperaturze? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej. ... i wkładasz go do zamrażarki. Możesz użyć też plastikowych pojemników, ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... przyrządzania szpinaku szczególnie mu nie służą. Najwięcej wartości traci podczas gotowania w wodzie. Nie należy też podgrzewać liści zbyt długo. Jakie jest więc najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie ...

dawno temu

Jak zrobić musztardę?

... Musztarda to zimny sos, którego podstawowym składnikiem są ziarna gorczycy. Jej smak zależy przede wszystkim od proporcji składników, przypraw oraz rodzaju użytej gorczycy. Czy wiecie, że przygotowanie musztardy w domu wcale nie jest trudne? ...

+ Pokaż więcej