Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda wam się znaleźć ich w punktach stacjonarnych, zawsze możecie poszperać w sieci. Zarodki pszenne - z czym to się je? Zarodki pszenne można użyć ... i sprawdźcie, jakie skarby można znaleźć w tym ...

dawno temu

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów

... Jeżeli znudziła ci się już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mam dla ciebie 10 najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Którą wybierzesz? :) ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... zwrócić uwagę na jej typ. Do przygotowania pieczywa razowego potrzebna będzie mąka typu 2000, ewentualnie 1800. Pamiętajmy, im niższy typ, tym mąka jest jaśniejsza i na odwrót im wyższy, tym mąka ... jest ciemniejsza. Niższy typ oznacza, że mąka ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Jakie są najbardziej popularne desery bożonarodzeniowe w Polsce? Bez wahania każdy odpowie - kutia, makowiec, sernik, keks. A jakie słodkości w czasie świąt Bożego Narodzenia jada się na świecie? Oto odpowiedź - poznaj 16 najpopularniejszych ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... Stylizacja, światło i kompozycja to najważniejsze elementy, jakie składają się na dobre zdjęcie kulinarne. Nie jestem fotografem, dlatego dzisiejszy wpis to raczej zbiór podstawowych porad jak zacząć ... swoją przygodę z fotografowaniem ...

dawno temu

Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca

... , które w swoim składzie często mają cukier lub mąkę i przygotuj przyprawę do pierniczków i grzanego wina samodzielnie. ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... . 281945 Jaką kalarepę wybrać i jak ją przechowywać? Aby potrwa, którą przyrządzimy z kalarepy była smaczna i zdrowa, należy wybrać odpowiedni egzemplarz tego warzywa. Najlepiej kupować ciężkie okazy ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... , że zalejesz je ciepłym mlekiem, a następnie dodasz nieco mąki i cukru, by uzyskać niezbyt gęstą mieszankę. Teraz postępujesz jak w przypadku użycia świeżych drożdży – przykrywasz naczynie z zaczynem ... Ciasto drożdżowe – zacznijmy od ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... Uwielbiasz słodkości, ale unikasz ich, bo myślisz, że to tylko puste kalorie? Zależy jakie wybierzesz! Wiele rodzajów faktycznie jest niezdrowa i tuczy, ale na szczęście są wyjątki. Wybierając surowe ... , poprawia pamięć i koncentrację, a także ...

dawno temu

Przepis na sernik, który zawsze się udaje

... Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie zna ludzkość! Dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką, który zawsze się udaje. ... Przepis na sernik z ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... , nalewki, karpie, pstrągi, grzyby... a nawet jadalne kwiaty! Podczas tego typu wydarzeń możemy nie tylko spróbować tradycyjnych (lub całkiem egzotycznych) potraw, ale również wziąć udział w warsztatach np. tradycyjnego wypieku chleba. ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb jaki często rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni! ... aktywności organizmu. W jaki sposób wykorzystać wiśnie w ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... mąką, bo właśnie znalazłeś chwilę czasu na lepienie pierogów. Zatem już dziś możesz przygotować pierogi z kapustą oraz grzybami i zamrozić je, by w dniu wigilii odmrozić i ugotować. Gwarantuję, że będą smakowały tak, jakby przed chwilą zostały ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata, nic dziwnego, gdyż jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki ... . Powstała z kukurydzy mąka nie zawiera ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... Każda gospodyni wie, jakie trudności sprawia upieczenie biszkoptu. Te kupowane w sklepach pięknie wyglądają i jeszcze lepiej pachną, ale na tym ich zalety się kończą. Ich forma zależy tylko od niezdrowych dodatków chemicznych. Jak samemu upiec ...

dawno temu

Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem

... Składniki: 250 g szpinaku, 100 g sera typu feta , kostka do pieczenia , proszek do pieczenia, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 szklanki mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. 17573 ...

dawno temu

Niebanalne przepisy na tortillę

... Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli ...

dawno temu

Czekoladowe pancakes z mango

... "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić obłędnie smaczne czekoladowe placuszki z soczystym mango. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej serii? Więcej pomysłów na pyszne placuszki ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... Często pokrzywę traktujemy jako chwast, a tymczasem jej liście mogą dobroczynnie wpłynąć na nasz organizm. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, w jaki sposób wykorzystać tę leczniczą roślinę. ... potrzebne do przygotowania zupy (czy innej potrawy ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... magicznymi przepisami. To pierwsza część, w której dowiecie się jakie ciasteczka świąteczne serwowała mama Rona, jaki jest ulubiony trunek czarodziejów i - wreszcie - jak nazywa się ciasto, na którego sam widok Harry'emu ciekła ślnika ;-) ... ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... Malinowy obłoczek - co kryje się za tą uroczą nazwą? Oczywiście ciasto, ale nie byle jakie, bo moim zdaniem najlepsze ciasto na świece! Chcesz poznać przepis? Oto on. Smacznego! ... wanilinowego) 150 g mąki pszennej, 100 g masła. Połącz ze sobą ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... na marne przez makaron... Dlatego polecam ci użycie makaronu pełnoziarnistego lub brązowego ryżu - pewnie teraz pomyślisz: rosół z ryżem?! Otóż tak! To bardzo smaczne połączenia, choć nieco kontrowersyjne ... - teraz już nigdy jej nie użyjesz! ...

+ Pokaż więcej