Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... mąki pszennej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 225 g masła w temperaturze pokojowej (odejmij 2 łyżki). 285026 Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami i stopniowo dodawaj mleko, jajko, ekstrakt ... , używając do tego jak najmniejszej ilości mąki ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... rumem lub brandy. A oto przepis na mince pie. Składniki: 286165 1 3/4 szklanki mąki pszennej, 100 g masła, jajko, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 100 g rodzynek, 100 g ... gwiazdki. Zacznij od przygotowania kruchego ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... g mąki pszennej luksusowej, 5 średnich jajek. W garnku z dużym dnem zagotuj wodę razem z solą i masłem. Wsyp do garnka przesianą mąkę i mieszaj energicznie - użyj do tego drewnianej łyżki ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... i pozwalamy mu chwilę „odpocząć” na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do małego rondelka i stawiamy na gazie. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... nam mąki pszennej, ale są wcześniej oddzielane. Wzbogacają skład otrąb. Oczywiście można też zakupić je osobno. Koszt 150 g produktu to ok. 2 zł. Zarodki są dostępne w większych supermarketach ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... , pietruszka, słoiczek koncentratu pomidorowego, pół łyżki soli, kilka liści laurowych, olej do smażenia, 1/4 łyżeczki pieprzu, mąka, cukier do smaku. Ryby rozmróź, a następnie bardzo dokładnie ... gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... i pieprzem do smaku. Podsmażone grzybki przełóż do miseczki i ostudź. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. 285700 Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, jajko, ok. 1/3 szklanki ciepłej wody ... . Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce. Masę ziemniaczaną wykładamy na dobrze rozgrzany olej (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek ... dodać np. startą marchewkę, ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... wanilinowego) 150 g mąki pszennej, 100 g masła. Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki, a z powstałego ciasta uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum ... przed wyłożeniem go na ciasto. 284769 ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... ze szczawiem i do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany. Duszony szczaw ze szpinakiem Składniki: 20 dag szczawiu, 80 dag szpinaku, masło, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, 2 łyżki tartego chrzanu ... mieszając. Po upływie kilku minut zdejmij ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... szklanki wody, 2 duże jajka, 2 żółtka, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 80 g masła. Do niewielkiego garnka wrzuć żurawinę, wlej sok z cytryny, wsyp cukier i gotuj na średnim ogniu do chwili aż żurawina ... zmiksuj pół szklanki wody z jajkami, ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ... meksykańskiej jest to okrągły placek z ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... proporcjach i polejesz oliwą z oliwek. Opcjonalnie możesz dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni. 282015 Ciasteczka rumiankowe Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 60 g cukru pudru, 2 ... łyżki miodu, 1 żółtko, ok. 3 łyżek zmielonego, ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... do odmierzania mąki, łyżka i łyżeczka. Opcjonalnie: blender lub moździerz (do rozdrabniania orzechów, migdałów itp.) i tarka (do ścierania czekolady). To już właściwie wszystko, czego będziemy ... szklanki mąki (najczęściej używam tortowej, ale ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... nie posiadam, ale potrzeba matką wynalazców, prawda? Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników: 2 szklanki mąki pszennej, 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu), 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... połączyć je z olejem. Następnym etapem jest powolne dodawanie mieszaniny mąki, soli, proszku do pieczenia oraz sody. Przygotowanie ciasta Zwracajmy uwagę, by nasza masa nie była lejąca się ani zbyt gęsta ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... jest dosyć długi, ale nie martw się, nawet początkujący amator pieczenia poradzi sobie doskonale! Podejmiesz wyznanie? :) Składniki: 7 jajek, 2/3 szklanki gorzkiego kakao, 2/3 szklanki mąki pszennej ... z lodówki jajka, by zagrzały się do ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... Przygotowując ciasto ptysiowe, musisz pamiętać o proporcjach - na każde użyte jajko potrzebujesz 12,5 g masła, 32,5 g mąki, 150 ml wody i małą szczyptę soli do smaku. Kiedy twoje ciasteczka ptysiowe ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... słonecznikowego szklanka mąki, łyżeczka soli, woda, przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cząber, ostra papryka, chilli, szklanka zielonej soczewicy, 3 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 4 pieczarki ... , cebula, sos sojowy (jasny). ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... , która kruszy się w drobną mączkę oznacza, że do masy sezamowej dodano mąki, by ją zagęścić. Chałwa – zrób ją w domu Jak widzisz, czasem chałwa produkowana na masową skalę może mieć z tą prawdziwą ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... , na Węgrzech, na Litwie oraz w Szwecji. Co ciekawe, tradycyjne sękacze bardzo polubili także Japończycy. 17435 Przepis na sękacz 17512 Najważniejsze składniki na sękacz to jajka, mąka pszenna, śmietana ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... Szafki, szuflady, spiżarka... Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej ... też, aby nie dosypywać do pojemnika mąki czy kaszy ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych. Mięso i ryby W czasie ... odrobinę mleka – będzie bardziej puszysta. Warto ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów. Sezamowe ciasteczka 281576 Potrzebować będziesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 150 g ... masła jajko pół łyżeczki sody ...

+ Pokaż więcej