Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ... pyszne przetwory z dyni, śliwek, aronii, ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... rośliny, takie jak koperek, tymianek czy mięta, ale też odmiany lubiące cieplejsze klimaty – np. bazylia, oregano i kolendra. W czym uprawiać zioła? Najprostszym sposobem uprawy ziół jest ich posadzenie ... cm. Zioła możemy również uprawiać w ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... i razem z migdałami oraz liśćmi wsyp do miski z pokrojonymi jabłkami. Wszystko polej sosem, dodaj kiełki i dokładnie wymieszaj - gotowe! Smacznego! ;-) 17527 Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami ... - jeszcze tylko świeże listki bazylii i ...

dawno temu

Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... : 2 buraki, 1/4 ananasa (najlepiej świeżego), 3 duże śliwki, duże jabłko, 12 suszonych daktyli, 200 ml soku pomarańczowego. 285608 Burki i ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Śliwki obierz ... , pozbądź się pestek i pokrój je na ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... inspiracje 285023 Gęsina jest niezwykle delikatna w smaku. Do aromatu mięsa pasują owoce, dlatego gęś przeważnie faszeruje się gruszkami, suszonymi śliwkami lub jabłkami i naciera przed pieczeniem ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... osobno w słoiczku. Dobrze sprawdzą się także owoce – jabłka, borówki, banany, nektarynki, porzeczki, agrest, śliwki, morele... Co do picia? Zamiast niezdrowych, gazowanych napojów zdecydujmy się na wodę z miętą lub domową lemoniadę. 17321 ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ... strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Dlaczego warto jeść śliwki? Na świecie jest aż sześć tysięcy odmian śliwek. Są one krzyżówkami dzikich śliw, czyli tarniny, mirabelki i ałyczy, które to były znane już w starożytności. Do Europy ... trafiły dzięki Grekom i Rzymianom, szybko ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... na każdą stronę. Jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji, warto wypróbować słodką odmianę. 281797 Sałatka z grillowanym bakłażanem Dodatkiem do każdego grilla może być sałatka z bakłażanem, która wymaga ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... tak jak powinno, kojarzy się raczej z goryczą. W tej kwestii na pewno sprawdzą się brzoskwinie, jabłka, truskawki, ananas, itp. Do uzyskania gęstości użyj bananów lub awokado - koktajl nie tylko zachwyci ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce – truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... żurawiny. Świetnie komponuje się także z jabłkami i gruszkami. Do tego ser pleśniowy i sos cytrynowo-miodowy lub balsamiczny. Pycha! 17566 Blanszowaną lub upieczoną pod beszamelem cykorię można podać ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... się z kawałków jabłek przykryte typową plecionką często podawane jest z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, a nawet serem cheddar. 281414 Turcja - Baklava Baklava składa się z warstwowego ciasta filo (ciasto ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... kiszonej kapusty - 3 zł, marchewka - 0,30 zł, jabłko - 0,80 zł, cebula - 0,50 zł. Razem - 17,80 zł Filety z mintaja umyj, osusz i pokrój w poprzek na "paluszki", a następnie obtocz je w mące. Jajka ... przepis: 17590 Zmiksowane puree posyp ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... jabłkowy 17451 Robi się go z jabłek lub musu jabłkowego. Ma niezbyt kwaśny smak i owocowy posmak. Wykorzystuje się do do doprawiania potraw i przygotowywania delikatnych marynat. Dobrze komponuje ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... . Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Bulgur to kasza popularna w kuchni tureckiej. Kasza kukurydziana 284172 Robi się ją z kukurydzy, jest więc bezglutenowa. Obfituje w błonnik ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni. 17321 Nie każdy wie, że wyróżnić można aż 400 odmian batatów. Charakteryzują się one czerwonym ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... pieprzu, który sprawi, że grzaniec będzie miał nieco ostrzejszy smak. A jeśli chodzi o owoce najlepiej sprawdzają się pomarańcze, cytryny i jabłka. Jak przygotować grzane wino? Nic trudnego - wino wlej ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... jabłkowa lub po prostu la compote, czyli dobrze znany nam, Polakom kompot z jabłek, gruszek lub śliwek. We Francji do każdego posiłku serwowana jest zawsze woda, a na stole podczas obiadu ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... wina białe i różowe posiadają bardziej wyrazisty aromat, dlatego świetnie uzupełniają smak smażonych, wędzonych i duszonych ryb, ostrzejszych potraw z drobiu (kaczka z jabłkami, pikantny kurczak ...

+ Pokaż więcej