Cała prawda o musztardzie

... jako deser, który podawano po drugim daniu. Stąd powiedzenie - musztarda po obiedzie. 285112 7 najpopularniejszych gatunków musztardy Dijon – klasyczna francuska musztarda o kremowej konsystencji ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... inspiracje 285023 Gęsina jest niezwykle delikatna w smaku. Do aromatu mięsa pasują owoce, dlatego gęś przeważnie faszeruje się gruszkami, suszonymi śliwkami lub jabłkami i naciera przed pieczeniem ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami - warzywa, szynka, mięso, owoce morza - pełna dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych. Niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... . Na szczęście istnieją testy prowokacyjne, które szybko wykażą, czy możemy je jeść. 17272 Smak krewetki, czyli jaki? Krewetki różnią się od siebie wyglądem, gatunkiem oraz wielkością ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... tak jak powinno, kojarzy się raczej z goryczą. W tej kwestii na pewno sprawdzą się brzoskwinie, jabłka, truskawki, ananas, itp. Do uzyskania gęstości użyj bananów lub awokado - koktajl nie tylko zachwyci ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce – truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... żurawiny. Świetnie komponuje się także z jabłkami i gruszkami. Do tego ser pleśniowy i sos cytrynowo-miodowy lub balsamiczny. Pycha! 17566 Blanszowaną lub upieczoną pod beszamelem cykorię można podać ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... , gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to klasyka gatunku! Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa - świeży szpinak zawiera więcej kwasu foliowego niż gotowany. Gotowany ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... kiszonej kapusty - 3 zł, marchewka - 0,30 zł, jabłko - 0,80 zł, cebula - 0,50 zł. Razem - 17,80 zł Filety z mintaja umyj, osusz i pokrój w poprzek na "paluszki", a następnie obtocz je w mące. Jajka ... przepis: 17590 Zmiksowane puree posyp ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... Biała herbata – pij na zdrowie Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty na świecie, co skutkuje tym, że zawiera ona najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich herbat ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... zbędnych kilogramów należy wybrać czerwoną herbatę pu-erh. Ten gatunek posiada specyficzny ziemisty smak i aromat, dlatego nie każdemu to odpowiada – na szczęście do wszystkiego można się przyzwyczaić ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... jabłkowy 17451 Robi się go z jabłek lub musu jabłkowego. Ma niezbyt kwaśny smak i owocowy posmak. Wykorzystuje się do do doprawiania potraw i przygotowywania delikatnych marynat. Dobrze komponuje ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... (ten, kto tak powiedział, nie jadł chyba naleśników z jabłkami, które robi moja babcia). Przygotowuje się je z mąki pszennej, roztopionego masła, jajek i mleka. Aby spulchnić ciasto, Francuzi dolewają czasem ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... pieprzu, który sprawi, że grzaniec będzie miał nieco ostrzejszy smak. A jeśli chodzi o owoce najlepiej sprawdzają się pomarańcze, cytryny i jabłka. Jak przygotować grzane wino? Nic trudnego - wino wlej ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... jabłkowa lub po prostu la compote, czyli dobrze znany nam, Polakom kompot z jabłek, gruszek lub śliwek. We Francji do każdego posiłku serwowana jest zawsze woda, a na stole podczas obiadu ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... wina białe i różowe posiadają bardziej wyrazisty aromat, dlatego świetnie uzupełniają smak smażonych, wędzonych i duszonych ryb, ostrzejszych potraw z drobiu (kaczka z jabłkami, pikantny kurczak ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... na farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty, 1 litr suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki i podgrzybki) 200 g suszonych śliwek, duża cebula, jabłko, 5 łyżek oleju rzepakowego, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela ... kapusty, a następnie przełóż ją do ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... - wielkości dużego ziemniaka, 2 kwaśne jabłka, 6-7 ogórków kiszonych, 4 jajka gotowane na twardo, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy, natka pietruszki, majonez, musztarda, sól, pieprz do smaku. 284855 Smacznego! ;) ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... śmietanki na 100 g cukru). Jak wykorzystać karmel? 283694 Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... . Pieczone jabłka to wspaniały jesienny deser. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmarujesz owoce masłem, skórka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Sokiem z kiszonych ogórków możesz zalać ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... do prawidłowego trawienia. Co dodać do kompotu? 281892 Ilość możliwości jest nieograniczona. Wykorzystajmy owoce sezonowe – truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie, czereśnie, morele, jabłka, gruszki, śliwki ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... i o jednolitym, naturalnym kolorze, tym zdrowsze. Dlatego kiedy już wybrałeś gatunek nasion, należy je dokładnie przejrzeć i usunąć te przebarwione i uszkodzone. Krok 4. Wybór sposobu uprawy kiełków Jeżeli ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... . Jeśli chodzi o mięso, to przeważa indyk oraz wieprzowina. Warto tam również spróbować pikantnego gulaszu czy regos, czyli makaronu z różnymi gatunkami mięs. Charakterystyczna dla tego regionu jest wędzona ...

+ Pokaż więcej