Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... warzywa: ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, tarta marchewka świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy. Warzywa przetworzone: kiszone i konserwowe ogórki, papryka konserwowa, kukurydza ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski. Wysoka cena kardamonu ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ...

dawno temu

Oryginalne składanie serwetek

... na pół i zawijamy lub składamy ją dookoła. Tak złożone serwetki wystarczą, by nasz stół wyglądał elegancko i ciekawie. Możesz obok serwetki położyć kawałek zielonej gałązki bądź listki ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... , takie jak: szyszki, pachnące lasem gałązki sosny, piękny zielony mech, kora z drzew czy ręcznie robione podstawki pod naczynia z krążków drewna to idealne elementy do nakrycia w stylu retro ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... niczego więcej do ust. Pamiętaj także, że fast foody nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. 4. Jedz dużo zielonych warzyw Wszelkiego rodzaju sałaty, fasola, szparagi, kiełki, koperek, ogórki ... z nich pyszną zieloną sałatkę, dodać do ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera, a do tego pyszna zielona sałatka z czerwonym akcentem w postaci pomidorów. Zapraszam :) Jednak zanim zaczniesz przygotowywać wegetariański obiad, sprawdź ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... stanowi świetny duet z szynką parmeńską – wystarczy, że pokrojonego na części melona zawiniesz w plastry szynki parmeńskiej i wspaniała przystawka gotowa :). Z kolei zielony melon idealnie pasuje do dań z owocami morza, a melon galia najlepiej ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny. Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki. Schab ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... można wykorzystać w niebanalny sposób. Białe truskawki są mniejsze od tych, które powszechnie znamy. Zanim dojrzeją wyglądem przypominają niedojrzałe czerwone truskawki - są zielone, później ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... się skaliste wybrzeże i piaszczyste plaże, a z drugiej wysokie góry i zielone doliny. Produkty pozyskane z morza i gór stały się podstawą dań w stylu mar i muntanya (morze i góry). Jedzenie stanowi ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... jajka i odczekasz 6-8 min – nie dłużej, bo po tym czasie kolor żółtka przybiera nieciekawy, szaro-zielony odcień. 284218 Jeżeli skrócisz ten czas do 5 min, uzyskasz ścięte białko i półpłynne żółtko ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... alg morskich, E 160a (beta-karoten) – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych, E 414 (guma arabska ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... czasem na nawet 5 cm grubości. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... ? Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie „włosy” sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone. Kalarepę ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... kwaśnej śmietany, 3/4 dojrzałego awokado, 4 łyżki kukurydzy, 4 liście sałaty, mały zielony ogórek, mały pomidor, 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej). Do podania: kwaśna śmietana i świeża ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... tatara używa się natomiast mięsa z bawoła. Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi ...

+ Pokaż więcej