Wielkie zalety małych poziomek

... szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki bułki tartej, 2 szklanki poziomek, 1/2 szklanki cukru pudru, tłuszcz do smarowania naczynia. Formę na ciasto średniej wielkości wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką ... jajecznej masy. Teraz wsyp orzechy oraz ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... , aby twoje smoothie było bardziej syte, dodaj do niego płatki owsiane lub jaglane. Możesz wybrać też siemię lniane, które jest niezwykle cenne i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do sedn ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... się tłuszcz będzie skapywał na dół. Mięso w trakcie pieczenia należy podlewać winem, bulionem bądź tłuszczem, zapobiegnie to wysuszeniu gęsiny. Upieczoną gęś warto skropić zimną wodą ... , zastanówmy się dlaczego warto jeść gęsinę. W porównaniu ...

dawno temu

Robimy domowe masło

... przez minutę na średnich obrotach, a następnie zwiększ je. Nie przerywaj miksowania aż do momentu, w którym zauważysz, że ze śmietanki wydzieli się zwarty tłuszcz i wodnista maślanka. Jeżeli chcesz ... domowego masła dziś używa się śmietany ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na mocno rozgrzany tłuszcz. Polecam olej rzepakowy, ponieważ nie zmienia on smaku ryby. Do oleju możemy dodać łyżkę masła. Karpia smażymy z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, by przed włożeniem kawałków ... ryby do tłuszczu, otrzepać go z ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa, mąkę orkiszową – jest cennym źródłem błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... smażymy z obu stron na gorącym oleju przez kilka minut. Odsączamy tłuszcz i wykładamy nasze warzywa na talerzyk. Cukinię dodatkowo możemy posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem. Ja często ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... tłuszczu – oleju lub oliwy z oliwek. W zamyśle ma to sprawić, że nie poskleja się on podczas gotowania. W tym wypadku warto jednak wzorować się na mistrzach makaronów – Włochach. Nie dodają oni ... do gotowania tłuszczu, ponieważ oblepia on ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... niezdrowe dodatki. Pamiętajmy, że tłuszcz, na który wrzucamy mięso musi być bardzo mocno rozgrzany. Al dente Al dente, czyli na ząb. Jest to sposób gotowania produktów takich jak makaron, ryż ... Trybowanie polega na oczyszczeniu drobiu, mięsa ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... – są tylko na chwilę zanurzane we wrzątku. W kuchni japońskiej unika się smażenia potraw na głębokim oleju, a tłuszcze zwierzęce pojawiają się w niej nadzwyczaj rzadko. Potrawy są niskokaloryczne ... składników, są masowane i pojone... piwem w ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... Granola – zrób to sam Granola to mieszanina zbożowych płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion. Dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) i cukru ... do deserów. Przygotowanie domowej granoli nie ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... zwiększają w trakcie ubijania objętość) szklaną lub metalową miskę. W plastikowej piana noże nie wyjść, ponieważ do tworzywa lubi przywierać tłuszcz. Jak ubijać? Za pomocą miksera lub ręcznej ... odrobina tłuszczu. Dlatego tak ważne jest ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... Śmietana śmietanie nierówna Od czego trzeba zacząć? Oczywiście od śmietany. Wybieramy słodką śmietankę, czyli kremówkę, która zawiera 30 lub 36 procent tłuszczu. Mniejsza zawartość tłuszczu ... ślady. Wtedy zmniejsz obroty, by nie dopuścić do ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... , jest drożdżowe ciasto nazywane Langoszem. To duży placek upieczony z ugotowanych ziemniaków, mąki, drożdży oraz mleka. Smażony na głębokim tłuszczu nie należy do przekąsek najbardziej polecanych na dietach ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... wielonienasyconych z rodziny omega-3, które stanowią nawet 60 proc. wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik ... pokazują, że osoby jedzące ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... chlorogenowy i kofeina w połączeniu zmniejszają stopień przyswajania glukozy pochodzącej z pokarmu oraz minimalizują magazynowanie spożytej glukozy pod postacią tłuszczu. To dlatego zielona kawa ... zaznaczają, że działanie kwasu chlorogenowego ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... lnianego. Te cudowne nasionka zawierają potężną ilość tłuszczowych kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 – stanowią one nawet 60 proc. wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... herbata wspomaga odchudzanie, gdyż ułatwia trawienie oraz przyśpiesza proces przemiany tłuszczu w energię. Łatwiej będzie ci schudnąć, jeżeli do mądrej, zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych dołączysz ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... , które można zrobić w domu. Co więcej, kukurydza prażona w domu jest o wiele zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. Można ją przygotować w wersji light – bez soli i tłuszczu lub w różnych wersjach ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... i zdrowych tłuszczów, które wspomagają proces odchudzania. W dodatku nie powodują skoków i gwałtownych spadków poziomu cukru we krwi, dzięki czemu zapobiegają uczuciu głodu. Wystarczy, że włączysz je ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... . Warto dodać do szpinaku oliwy z oliwek - dzięki tłuszczowi witaminy znajdujące się w liściach są lepiej przyswajane przez organizm. 17396 ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. 282078 Pamiętajmy także, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku ... z niego tłuszczu, który po jakimś ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem. Smacznego! :) ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

... je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuszki podaj posypane cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! :) 17342 ...

+ Pokaż więcej