Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... oni fasolę z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzim i syropem klonowym, a następnie zawijali w skórę jelenia i piekli w dołach wypełnionych gorącymi kamieniami. Fasolka po bretońsku w polskiej wersji ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... odrobinę mleka – będzie bardziej puszysta. Warto także przed wylaniem jajek na patelnię, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu odrobinę mąki. Wówczas jajka nie przywrą do dna. Mleko nie wykipi, jeśli ponad jego powierzchnią posmarujesz ścianki garnka ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... przyspieszają tempo przemiany materii, wspomagają proces spalania tłuszczów i oczyszczają organizm z toksyn – to dlatego opóźniają procesy starzenia i poprawiają urodę. 282737 Te wszystkie zalety grejpfrut ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... Karob kontra kakao Przede wszystkim karob jest o 1/3 mniej kaloryczny od czekolady (której głównym składnikiem jest kakao), ma 3 razy więcej wapnia i aż o 7 razy mniej tłuszczu! Dodatkowo karob ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera. Podobno to dzięki daniom z dodatkiem curry tak mało osób w Indiach cierpi na demencję starczą. Ciekawostki ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... pomogą w profilaktyce chorób układu krążenia, ponieważ hamują tempo osadzania się tłuszczu w tętnicach, przez co zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Dodatkowo witamina C zwiększa elastyczność naczyń ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych otrębami. Ciasto wygładzamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... , bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka. 286111 Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa - umyj je, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Co znajdziemy w melonach? Choć w miąższu melonów znajdziemy sporą dawkę cukrów, to są one bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajdują się tylko 34 kcal. Nie zawierają także dużo tłuszczu ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... jest najwięcej właściwości odżywczych Dodatkowo brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu mogą bez ograniczeń zajadać się tymi ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... wszystkim, co znajdzie się w zasięgu naszej ręki i... oczu. Przez chwilę możemy poczuć się błogo, jedząc trzecią porcję lodów czy ociekających tłuszczem frytek ze smażoną rybą, ale ta błogość szybko ... więc jak ugnie się Twoja waga, kiedy ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... i duś jeszcze przez 30 min. Po tym czasie mięso i cebulę wrzuć do gara z kapustą. Boczek pokrój w kosteczkę, smaż aż się zarumieni i także włóż do kapusty. 285264 Na tłuszczu wytopionym z boczku ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... ciasto, którego nazwa w tłumaczeniu brzmi "chleb z liści". To tradycyjny, bożonarodzeniowy przysmak w Islandii. W cieście wykrawa się różne wzory, a następnie smaży na tłuszczu. https ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... amerykańskiego pączka (donut). Smażone na głębokim tłuszczu. Robione z różnych kombinacji składników, np. słodkich ziemniaków, dyni, mąki, drożdży, cukru i cynamonu. Głównymi składnikami są kabaczki ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... objętość. Dodając chia do żywności, masa naszej potrawy znacznie się zwiększa, ale nie przybywa jej ani dodatkowych kalorii, ani tłuszczu. Mamy zatem większe objętościowo danie. Ale zauważmy coś ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... , ale orzechy nie tuczą (tak, dobrze przeczytałeś :)). A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt? A jak jeść orzechy włoskie? Są niezwykle sycące ...