Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... działania są prawie takie same. Dodatkowo zielona kawa w porównaniu do zielonej herbaty wykazuje aż trzykrotnie silniejsze właściwości przeciwutleniające. Zielona kawa jest źródłem dużej ilości kwasu ... kawie kwas chlorogenowy obniża poziom ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ze względu na swoje właściwości jagody ... Jagody – moc ukryta w niewielkich owocach Owoce ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... prawidłowy metabolizm. Masło orzechowe zawiera także niacynę oraz kwas foliowy, które odpowiadają za efektowne funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. A czy wiedzieliście, że masło orzechowe ... masłem orzechowym. W ten sposób dostarczysz ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... , błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Kiełki są także niskokaloryczne. Krok 2. Gdzie kupić kiełki? Nasion, z których chcemy wyhodować kiełki, nie szukamy w sklepach ogrodniczych, gdyż nadają się one ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... , gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to klasyka gatunku! Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa - świeży szpinak zawiera więcej kwasu foliowego niż gotowany. Gotowany ... . Warto dodać do szpinaku oliwy z oliwek - ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... oraz leczą zaburzenia erekcji. Orzechy włoskie dostarczą nam porcji magnezu, niezbędnego do funkcjonowania układu nerwowego. Wystarczą trzy orzechy, by dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 ... ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... , płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup. Dodatkowo wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... się do rozwoju tego nowotworu, to w niewielkim stopniu. 281825 Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż chociażby łosoś norweski. Kwasy omega-3 stymulują pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć ... koncentrację i zdolność uczenia się. ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... w wiśniach pektyny pod wpływem wody pęcznieją i na długi czas wypełniają żołądek i dają poczucie sytości. 17387 Ale warto wiedzieć, że wiśnie zawierają sporą ilość kwasów owocowych, które zwiększają ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... z ognia i dodaj sok z cytryny. 281474 Właściwości zupy z jabłek Norweska zupa to przede wszystkim bogactwo błonnika, pektyn oraz kwasów: jabłkowego i cytrynowego. Jedzona regularnie wspomaga proces ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... witamin, to botwinka jest idealnym wyborem. Przede wszystkim zawiera spore ilości witaminy C, dzięki czemu poprawia naszą odporność i wzmacnia organizm. To również dobre źródło kwasu foliowego ... , jak szpinak – lekko sparzyć gorącą wodą. Będą ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... . Oprócz tego, sezam ma działanie wykrztuśne, dlatego używany jest na mokry kaszel. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga przy zaparciach, problemach żołądkowych i wzmacnia perystaltykę jelit. Kwasy omega ... -6występujące w sezamie chronią ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki. Natomiast te słodsze wykazują działanie ... (artretyzm) – jedz czereśnie! Zawierają one ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... zawierają liczne kwasy organiczne, pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Nie każdy wie, że także liście malin mają ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Co kryją w sobie jeżyny? Te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Obfitują bowiem w cukry, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... na przeziębienie, a obecna w miodzie inhibina spowalnia rozwój wirusów i bakterii. Produkt zawiera również flawonoidy, olejki eteryczne i kwasy organiczne, które rozszerzają naczynia krwionośne nerek ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... , żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan. Ponadto w miąższu obecne są kwasy jabłkowy i cytrynowy, które nadają owocu charakterystyczny smak, a także beta-karoten i likopen. Przeciwutleniacze zawarte ... , magnezu, sodu i żelaza, kwasu foliowego, ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... , a znika anemia. Jeśli dodamy do tego witaminy z grupy B, białka, olejki, enzymy i kwasy organiczne – po prostu miodzio! Syrop klonowy Gęsty, jasnobrunatny syrop o słodkim, charakterystycznym smaku ... pobierany z pnia klonu kanadyjskiego. ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... reagowało z kwasem. Dlatego najlepiej wybrać kamionkowy lub ceramiczny garnek albo duży słój. Naczynie należy wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć. 285436 Buraczany zakwas - sposób przyrządzenia ... dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia można ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... nie mają prawa. 17297 Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku. Dodatkowo mączka chleba świętojańskiego jest słodszym ... pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... ! Poza tym są doskonałym źródłem kwasu foliowego. zawierają także witaminy - A, C, beta-karoten, a także wapń, potas, fosfor i błonnik. Jedząc szparagi, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Dzięki ... zawartości kwasu foliowego ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... , która wspomaga odporność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina A oraz beta karoten poprawia wygląd skóry. Kwas foliowy i żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez wspiera ...

+ Pokaż więcej