Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów

... także w sklepach ze zdrową żywnością. Jarmuż uchodzi za najzdrowsze spośród zielonych warzyw. Zobaczcie, co można z niego przygotować. ...

dawno temu

Właściwości rabarbaru

... Rabarbar to roślina dobrze znana i lubiana. Kwaskowata, słodkawa, soczysta. Idealna na kompot, do ciasta, do babeczek. I przede wszystkim - zdrowa. ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Znacie Piramidę Zdrowego Żywienia? Według najnowszych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia awansowały warzywa i owoce ... , a także są bogate w błonnik i potas. ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, mimo to dość rzadko gości na naszych stołach. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dlatego odnajdziemy ją w przepisach zarówno ... Co zawiera kasza jaglana Kaszę jaglaną ...

dawno temu

Przepis na koktajl z jabłek, jagód i mięty według Otylii Jędrzejczak

... Najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi witamin i składników mineralnych? Oczywiście koktajl! A nikt nie robi tak pysznych i zdrowych koktajli, jak Otylia Jędrzejczak ;-) Spróbujcie koniecznie! ...

dawno temu

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy. Jest idealnym materiałem na ciasto, kompot i babeczki. Rabarbar. Choć rośnie przez całe lato, zbierać go wolno tylko do połowy czerwca. Dlaczego? ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... na swoje dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości jest warta swojej ceny. Coraz częściej możemy spotkać ją na sklepowych półkach i bardzo dobrze, gdyż biała herbata jest zdrowsza od tak cenionej przez nas herbaty zielonej. Poznaj właściwości ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, warto przypomnieć sobie babcine receptury na pyszne, zdrowe kompoty. Możemy także eksperymentować z nowymi smakami, dodając do przygotowywanych napojów zioła, przyprawy i... kwiaty. ... kaloryczne. ...

dawno temu

Co dodać do granoli?

... Granola to świetny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie jej w domu nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmie ci dużo czasu. poza tym możesz do niej dodać te składniki, które najbardziej lubisz. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... Zupy krem są nie tylko proste w przygotowaniu, ale jak to zupy - również bardzo zdrowe. Przygotować je można bowiem praktycznie z każdych ulubionych warzyw. My serwujemy dziś przepisy na kremy, które często goszczą na naszym stole i którymi ze ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... Zupa z jabłek to jedno z ulubionych dań Norwegów i Duńczyków. Jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Łagodzi ciężkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie. Narody skandynawskie uważają zupę za sekret młodości i ...

dawno temu

Hummus libański

... Hummus to moja ulubiona, a zarazem bardzo zdrowa przekąska kuchni arabskiej oraz wspaniały dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych chlebków naan. Jet zrobiony z ciecierzycy, która ma pozytywny wpływ na urodę oraz zdrowie. Jeśli jeszcze go ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... , które można zrobić w domu. Co więcej, kukurydza prażona w domu jest o wiele zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. Można ją przygotować w wersji light – bez soli i tłuszczu lub w różnych wersjach ... sobie seansu filmowego bez tradycyjnego ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... się tłuszcz będzie skapywał na dół. Mięso w trakcie pieczenia należy podlewać winem, bulionem bądź tłuszczem, zapobiegnie to wysuszeniu gęsiny. Upieczoną gęś warto skropić zimną wodą ... , zastanówmy się dlaczego warto jeść gęsinę. W porównaniu ...

dawno temu

Co zawiera karob?

... Czy stosowaliście kiedyś karob? Nie? - Czas to zmienić! Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy, a dodatkowo nie zawiera kofeiny. ...

dawno temu
+ Pokaż więcej