Hummus libański
... i jest doskonałym źródłem białka. Zapobiega zaparciom, a cieciorka dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Hummus to także cenne źródło saponiny oraz kwasu fitowego ...
... i jest doskonałym źródłem białka. Zapobiega zaparciom, a cieciorka dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Hummus to także cenne źródło saponiny oraz kwasu fitowego ...
... , zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy sosów. Kasza gryczana 284173 Jak sama nazwa powstaje ona z gryki. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, białka, węglowodanów ...
... wolne rodniki oraz niwelują namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowo zawarty w nich kwas salicylowy pomaga rozpuścić kamień nazębny. Dzięki zawartym w poziomkach garbnikom, posiadają one ...
... rumianku zawierają także flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki katechinowe, fitosterole, kumaryny, cholinę, liczne sole mineralne i witaminę C. Dzięki ilości różnorodnych dobroczynnych dla zdrowia ...
... warzywo, a nie powinno! Sprawdzi się doskonale dla osób będących na diecie i tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Są bogate w błonnik, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy ...
... , potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu. Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie ...
... kwas oleinowy działa antynowotworowo i zmniejsza cholesterol. Ze względu na dużą ilość błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi. Z czym należy jeść awokado? Na awokado źle ...
... do jadłospisu, jednak nie należy spożywać go w nadmiarze, gdyż zawiera kwas szczawiowy (szczawian potasu), który gdy zwiąże się z wapniem powoduje złogi szczawianu wapnia, które przyczyniają się do powstawania ...
... w zestawieniu, jednak jej miejsce jest w pełni zasłużone. 100 g świeżej natki pietruszki to ok. 5 mg żelaza, a do tego dużo witamin C i E, kwasu foliowego oraz beta karotenu. Trudno wyobrazić ...
... z grupy B oraz wapń, magnez, fosfor, cynk, krzem i mangan, jak także chlorofil, karoten i kwas pantotenowy. Ta roślina pomoże w leczeniu i profilaktyce wielu zdrowotnych przypadłości, np. podczas bóli ...
... beta karotenu, kwasu foliowego, pektyn i błonnika, dodatkowo, oprócz witaminy A, znajdziemy w nich wiele witamin: C, D, E, P oraz te z grupy B, jak także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń ...
... ze składników jest kwas pruski. Dlatego też na przetwory czy knedle wybierajmy te śliwki, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. Ze śliwek przygotowuje się również tradycyjne trunki ...
... , potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, owoce granatowca ...
... oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż ...
... , której ilość pięciokrotnie przewyższa tę zawartą w ogórkach. Ponadto warzywa te są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Osoby borykające się z cukrzycą ...
... . Ma mocny zapach i lekko imbirowy smak. Korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Łagodzi też skurcze brzucha, działa żółciopędnie, koi nerwy i dodaje sił ...
... . Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach dużo cynku i lecytyny, które przyczyniają ...
... są cennym źródłem białka (4 g w 7 orzechach), błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów — selenu i polifenoli. Choć w 5 orzechach włoskich jest tyle samo kalorii co w pączku ...