Hummus libański

... i jest doskonałym źródłem białka. Zapobiega zaparciom, a cieciorka dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Hummus to także cenne źródło saponiny oraz kwasu fitowego ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... , zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy sosów. Kasza gryczana 284173 Jak sama nazwa powstaje ona z gryki. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, białka, węglowodanów ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... wolne rodniki oraz niwelują namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowo zawarty w nich kwas salicylowy pomaga rozpuścić kamień nazębny. Dzięki zawartym w poziomkach garbnikom, posiadają one ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... rumianku zawierają także flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki katechinowe, fitosterole, kumaryny, cholinę, liczne sole mineralne i witaminę C. Dzięki ilości różnorodnych dobroczynnych dla zdrowia ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... warzywo, a nie powinno! Sprawdzi się doskonale dla osób będących na diecie i tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Są bogate w błonnik, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... , potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu. Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... kwas oleinowy działa antynowotworowo i zmniejsza cholesterol. Ze względu na dużą ilość błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi. Z czym należy jeść awokado? Na awokado źle ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... do jadłospisu, jednak nie należy spożywać go w nadmiarze, gdyż zawiera kwas szczawiowy (szczawian potasu), który gdy zwiąże się z wapniem powoduje złogi szczawianu wapnia, które przyczyniają się do powstawania ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... w zestawieniu, jednak jej miejsce jest w pełni zasłużone. 100 g świeżej natki pietruszki to ok. 5 mg żelaza, a do tego dużo witamin C i E, kwasu foliowego oraz beta karotenu. Trudno wyobrazić ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... z grupy B oraz wapń, magnez, fosfor, cynk, krzem i mangan, jak także chlorofil, karoten i kwas pantotenowy. Ta roślina pomoże w leczeniu i profilaktyce wielu zdrowotnych przypadłości, np. podczas bóli ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... beta karotenu, kwasu foliowego, pektyn i błonnika, dodatkowo, oprócz witaminy A, znajdziemy w nich wiele witamin: C, D, E, P oraz te z grupy B, jak także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... ze składników jest kwas pruski. Dlatego też na przetwory czy knedle wybierajmy te śliwki, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. Ze śliwek przygotowuje się również tradycyjne trunki ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... , potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, owoce granatowca ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , której ilość pięciokrotnie przewyższa tę zawartą w ogórkach. Ponadto warzywa te są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Osoby borykające się z cukrzycą ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... . Ma mocny zapach i lekko imbirowy smak. Korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Łagodzi też skurcze brzucha, działa żółciopędnie, koi nerwy i dodaje sił ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... . Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach dużo cynku i lecytyny, które przyczyniają ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... są cennym źródłem białka (4 g w 7 orzechach), błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów — selenu i polifenoli. Choć w 5 orzechach włoskich jest tyle samo kalorii co w pączku ...