Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub octu. Groszek cukrowy najlepiej wykorzystać do sałatek i kremowych zup. Jest on także odmianą grochu, która najlepiej nadaje ... na maśle, dopóki się nie zeszkli. Następnie zalej ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym

... do przegryzienia w trakcie meczu lub filmu dla czterech osób, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na chrupiące pieczarki w cieście serowym. Obiecujemy, że na składniki potrzebne do przygotowanie tej pomysłowej przekąski nie wydasz więcej ...

dawno temu

Cukinia w naszej diecie

... Cukinia jest niskokaloryczną odmianą dyni. Możemy ją gotować, podsmażać, faszerować i jeść na surowo. W niektórych regionach cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jakie właściwości odżywcze w sobie kryje? ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Pięć przepisów Jamiego Olivera na szybkie dania

... kucharz, autor programów kulinarnych oraz książek. Tajemnica sukcesu tkwi tak naprawdę w zmianie podejścia do gotowania, dobrej organizacji, sprytnych przepisach i opanowaniu kilku kulinarnych sztuczek. Zdaniem Jamiego, w kuchni powinniśmy ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ... , ale najczęściej jadamy je nadziewane ...

dawno temu

Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni?

... Można smacznie gotować, nie wydając majątku na składniki? Oczywiście! Musimy się tylko nauczyć rozsądnie planować listę zakupów, korzystać z promocji i sezonowych produktów. Nie kupujmy na zapas ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne!

... Jajko w koszulce to nieodłączny element wykwintnego śniadania. I choć jego przygotowanie wymaga odrobiny wiedzy i sporej wprawy, to jednak warto gotować jajka bez skorupek, ponieważ wówczas ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ...

dawno temu

Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar

... zagrać w filmie „Kilerów 2-óch” Juliusza Machulskiego, zażyczył sobie, by codziennie rano do jego pokoju hotelowego dostarczać właśnie ten koktajl - oczywiście w wersji bezalkoholowej ;-) Jestem pewna ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... . Na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Zobaczcie najlepsze przepisy na wspaniałe wypieki siostry Anastazji, przetestowane przez kulinarne blogerki. ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... tygodniach nie możesz już patrzeć na tę owsiankę. Wcale nie tak być :-) Płatki owsiane można przyrządzić na wiele sposobów - gotowane, zapiekane, na zimno, w wersji na słodko i na wytrawnie. Zobacz nasze propozycje i raz na zawsze pożegnaj się z ...

+ Pokaż więcej