Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż kawałek ciasta ze śliwkami. Drożdżowe, biszkoptowe, kruche, ucierane, z kruszonką, bezą, budyniem lub po prostu posypane cukrem pudrem... Możliwości ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem. Coś słodkiego dla łasuchów ... mogą być wyrabiane z ciasta ...

dawno temu

Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami

... Racuchy z jabłkami to mój ulubiony smak z dzieciństwa. Kiedy będąc jeszcze na studiach odwiedzałam babcię, ona zawsze smażyła dla mnie górę drożdżowych placuszków, bo podobno "zmarniałam"... I choć ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... czy też ciasto francuskie również nie będą się najlepiej czuły pod ostrzałem mikrofal. Nie urosną i nie zarumienią się. Dlatego jak masz ochotę na placek z owocami czy biszkopt, upiecz go w piekarniku ... mikrofalówka już nam się znudziła i mamy ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... , że jako dziecko zawsze obskubywałam kruszonkę z drożdżowego placka ze śliwkami, który piekła moja babcia ;-) Właściwie zostało mi to do dzisiaj, dlatego uważam crumble za deser idealny. 17416 Przygotowując ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ... , rodzajem ciasta (może być drożdżowe, ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... pęczki kolendry, 150 ml oleju, 2 placki do pizzy, przyprawy i mąka. Nerkowce prażymy na patelni. Imbir siekamy z czosnkiem, następnie łączymy je z kolendrą. Dodajemy olej i wszystkie składniki miksujemy ... blenderem, a następnie doprawiamy. ...

dawno temu

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę. Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... dobrze napowietrzone i kruche. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 na 12 cm (ja robię ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... w nim jedzenie dla siebie i towarzyszących mu kowbojów. W ten sposób Goodnight został uznany za prekursora restauracji na kółkach. 283171 Ranczer serwował początkowo proste dania. W menu dominowały placki ... , chińskiej, tajskiej czy ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... – węgierski gulasz z mięsa, cebuli i papryki. QUESADILLA  – meksykańska tortilla z roztopionym serem i innymi dodatkami. QUICHE LORRAINE – placek lotaryński - francuski świąteczny placek zapiekany ... meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz - fasola, meksykański ryż i mięso. Burrito jest bardzo popularnym daniem w Stanach Zjednoczonych, ale tam zawartość pszennego placka jest znacznie bogatsza ... instrukcji. Zatem zagnij 4 ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

... przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziesz smażyć placuszki dodaj masło. Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami Mam też dla was przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami tak na wszelki wypadek ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń. Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem. 17604 ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... pozorom bataty dają szerokie pole do popisu. Można z nich zrobić zupę krem, gulasz, sałatkę, puree, placki ziemniaczane, a nawet pudding lub brownie. Mi najbardziej smakują wtedy, kiedy są przypieczone ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... . Boki dla urozmaicenia możesz obkleić podłużnymi biszkoptami. Dobra rada: Jeśli planujesz dekorować ciasto czekoladą lub słodyczami, to zalecam wcześniejsze pokrycie placka lekkim kremem ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... ten poziom na całym obwodzie. Potem owiń placek nicią dentystyczną. Małą rada: nie używaj miętowej, tylko bezsmakowej, no chyba, że chcesz wzbogacić smak ciasta ;-) Następnie napręż nić i skrzyżuj ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... ekstrakt, stopniowo cukier puder i ucieraj na gładką masę przy pomocy miksera (użyj końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego). Kiedy masa będzie już wystarczająco plastyczna, zwarta i przestanie się kleić ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... lub Amaretto i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wystudzone placki z dżemem i bezą przełóż masą kremową i... uzbrój się w cierpliwość i silną wolę, bo złożone ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez min. 3 godz. Smacznego ;-) 17604 ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... i ich zamiłowanie do wyrobów mącznych, nie dziwę się, że znalazło swoje miejsce w ich menu. Naleśniki, które miałam okazję jeść, smakiem nie różniły się od naszych tradycyjnych placków ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem. Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... , drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ...

+ Pokaż więcej