Kreatywne dekorowanie tortów

... . Boki dla urozmaicenia możesz obkleić podłużnymi biszkoptami. Dobra rada: Jeśli planujesz dekorować ciasto czekoladą lub słodyczami, to zalecam wcześniejsze pokrycie placka lekkim kremem ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... łyżkami mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki puree ziemniaczanego + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 szklanki puree z dyni + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżkami wody + łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... ten poziom na całym obwodzie. Potem owiń placek nicią dentystyczną. Małą rada: nie używaj miętowej, tylko bezsmakowej, no chyba, że chcesz wzbogacić smak ciasta ;-) Następnie napręż nić i skrzyżuj ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... smakowicie. 282118 Łatwo, szybko i... smacznie Poniżej znajdziesz najprostszy i najszybszy przepis na domowy budyń. Jedyne czego potrzebujesz to: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, żółtko ... mleka mieszamy z żółtkiem, mąką ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... proszku do pieczenia. Farsz: 125 g świeżych jagód, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 białko. 17376 Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i odsączamy na sitku. Potem posypujemy owoce mąką ... ziemniaczaną. Serek ucieramy z cukrem pudrem, ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... przed wyłożeniem go na ciasto. 284769 Beza z migdałami: 3 białka o temperaturze pokojowej, 150 g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej, 40 - 50 g płatków migdałów. Ubijaj białka ... co chwilę zwiększając obroty ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... i ich zamiłowanie do wyrobów mącznych, nie dziwę się, że znalazło swoje miejsce w ich menu. Naleśniki, które miałam okazję jeść, smakiem nie różniły się od naszych tradycyjnych placków ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... klasycznym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki. Zupę można jednak podawać również z innymi dodatkami. W niektórych regionach Polski podaje się go np. z ziemniakami, plackami ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... naturalnej esencji migdałowej. Krem: 2 żółtka, 1 jajko, 70 g miękkiego brązowego cukru, 50 g białego cukru, cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 250 ml maślanki ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami Poznaj przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę czosnkowo-ziemniaczaną. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... będzie ziemniak. Podczas imprezy będzie można spróbować potraw z ziemniaków, przygotowanych przez lokalnych restauratorów. Nie zabraknie więc pieczonych ziemniaków, placków, zup itd. Ponadto ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... ubijania stopniowo dodawaj do niej drobnoziarnisty cukier oraz odrobinę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny – dzięki temu piana będzie gęsta. Aby podczas pieczenia piana nie opadła, nie otwieraj ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... nietuzinkowego? :) Ziemniaczane kulki z wiśnią Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, całe jajko, żółtko jajka, 4 łyżki mleka, 5 dag drożdży, 5 dag ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... . Zamarynowanego wcześniej w cytrynie lub cebuli karpia wycieramy papierowym ręcznikiem, oprószamy ulubioną przyprawą do ryb i obtaczamy w mące pszennej, wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Dodatek ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... lub ziemniaczanego z różnymi nadzieniami. Koladki pieczono w styczniu, w okresie kolędowania. Hreczuszki były przygotowywane z mąki gryczanej z okazji różnych uroczystości. Sanieżki i socznie były to słodkie ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... twarożku, łyżka obranych i drobno posiekanych migdałów, 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany, 3 łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 4 goździki, skórka z połowy cytryny, szczypta ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków. 285056 6. Jarmuż Choć jarmuż wydaje się nowością w Polsce, wcale nią nie jest — był on jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków. 17526 2. Jarmuż Choć jarmuż wydaje ...