... Wyglądają bardzo oryginalnie, przez co często nazywane są kosmicznymi warzywami, a Francuzi określają ich kształt jako zbliżony do biretu księdza albo czapki elektorskiej. Już wiesz o jakie warzywo ... Skąd pochodzi patison? Już Aztekowie ...
... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z ...
... obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce ...
... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... , dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, ...
... ) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobrażani ;-) Gołąbki zawijane w liście młodej ...
... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... przyrządzić. Ostatecznie sięgałam więc po ...
... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...
... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...
... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...
... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest ...
... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... ...
... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...
... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia zaleca spożywanie rzodkiewek w przypadku niestrawności i braku apetytu. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości, tym bardziej, że ...
... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ...
... Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i ...
... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ... środku sezonu na bakłażany - nie wolno go ...
... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ... polega na tym, by obieraczką lub małym ...
... , zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Można tak długo wymieniać. Nie zapominajmy również o jego działaniu prozdrowotnym. Czosnek to naturalny antybiotyk. Teraz, kiedy powoli zbliża się sezon grypowy, warto częściej sięgać po tę przyprawę, ...