Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... , którą stosujemy na co dzień. Polega ona na krótkim obsmażeniu produktu, by wydobyć smak i nadać kolor, a następnie długim gotowaniu. Duszone mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach, a podduszone ... . Zawarty w nich cukier skarmelizuje się, ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... z niewielką ilością cukru, dzięki czemu po kilku minutach przybiorą płynną konsystencję. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i trochę mąki, ale nie za dużo – zaczyn nadal ma mieć płynną, ale gęstą postać ... , na zimno lub poprzez topienie. ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... i sprawdźcie, jakie skarby można znaleźć w tym niepozornym produkcie. 17302 Czym są zarodki pszenne? Zarodki to najbardziej wartościowa odżywczo część pszenicy. Nie trafiają one jednak do dobrze znanej ... i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... . 282099 Kiedy już przygotujesz odpowiednio płatki, rozetrzyj je w rękach i ułóż warstwami w szklanej misce, przy czym każdą warstwę płatków przysyp 2 łyżkami cukru. Teraz możesz szczelnie przykryć miskę ... truskawkowy jest odrobinę sztampowy, ...

dawno temu

Sposób na jajko

... aż trudno zatrzymać... 284715 Drugi sposób polega na wrzuceniu ugotowanego jajka do wody - jeśli jajko będzie surowe, pójdzie na dno. Co zrobić, by jajko łatwo się obierało? Do wody ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... i orzechach brazylijskich. Dietetycy zalecają, by tylko kilka razy w tygodniu jeść najwyżej garść mieszanki różnych orzechów. Przy czym nie należy traktować ich jako dodatkową przekąskę, ale jako lekki ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... Dla niewymagających – „plujka” Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorąca wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... się nawet na kilka dni przed samym wydarzeniem. Od czego zacząć? Przede wszystkim warto zastanowić się, czym chcemy poczęstować naszych gości i zrobić listę zakupów, która zdecydowanie ułatwi przygotowania. Grill ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy więcej witamin C i B6 niż w brukselce. Ponadto, pofalowane listki kallerosse to doskonałe źródło witaminy E. Kallerosse - z czym to się je? Kallerosse ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... , to dobre dla naszego organizmu tłuszcze nienasycone. Ich obecność w diecie obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. 281644 Komosa ryżowa ... diabetycy i osoby będące na diecie ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... łatwo przyswajalnego białka. Obfituje także w witaminy – A i E oraz minerały - żelazo, magnez i fosfor. Jak wybrać dobrą gęsinę? Na co dzień raczej nie kupujemy gęsiny. Czym więc się kierować ... . Ważne jest także, by kości nie były połamane, a ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Można zrobić to poprzez rozbicie młotkiem lub nacięcie nożem w środkowym miejscu czerwonej części. Z czym jeść kraby? Krab nadaje się do pieczenia, grillowania oraz gotowania. Można go jeść ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... , które mają problemy z idealnym wyłożeniem masy na makaroniki. Silikonowa mata ma nakreślone kształty kółek, dzięki czemu ciasteczka podczas pieczenia nie rozleją się na boki. Makaroniki nie muszą ... zważenie produktów płynnych, np. białek ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... , dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Latem lemoniadę cytrynową możemy ją dostać w restauracjach, kawiarniach, podczas imprez plenerowych. Za każdym razem smakuje trochę inaczej – raz słodsza, raz ... w arbuzie neutralizują wolne rodniki, dzięki ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... do jak najbardziej hermetycznego pojemnika i postaw je w zacienionym, chłodnym miejscu. Ta zasada dotyczy każdego rodzaju herbaty. Następne pytanie: w czym parzyć zieloną herbatę? Istnieje cała gama ... Czego potrzebujesz? Wydaje się, że to ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... Musztarda - w czym tkwi jej sekret? Wyróżniamy trzy rodzaje nasion gorczycy – jasne (łagodne), czarne (nieco ostrzejsze) i brązowe (najostrzejsze). To one w dużej mierze decydują o pikantności ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... , ile lat kończymy. Ale kiedy byliśmy dziećmi, był to najważniejszy w dzień w roku. Pozwólmy by i dla naszej pociechy był to niezapomniany czas. O czym trzeba pamiętać, przygotowując przyjęcie urodzinowe ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... , na średnim ogniu przez 10-15 min. (miękkość możemy sprawdzić widelcem). Szparagi nadają się również do grillowania, pieczenia lub smażenia. Szparagi - z czym to się je? Pomysłów na smaczne ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... . Nawet osoby będące na diecie mogą bez problemu sięgać po potrawy oparte na botwinie, bez obawy o nadliczbowe kilogramy. Musimy uważać jedynie na to, z czym podajemy botwinkę. Jeżeli ugotujemy na jej bazie ... do kaszotto czy nadzienia do ...

dawno temu

Przepis na domowy cukier waniliowy

... nie należy do tanich produktów, ale zobaczysz ile cukru waniliowego powstanie przy użyciu tylko jednej laski wanilii! Do czego możesz użyć domowego cukru waniliowego? Do wszystkiego Do wszelkich ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... do zagęszczenia zup i sosów. Zasmażka trzeciego stopnia, czyli brązowa - smażymy ją najdłużej, przy czym trzeba uważać, by nie przybrała zbyt ciemnego koloru i nie spaliła się. Taką zasmażką zagęszczamy ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... Wędzenie - czemu służy? Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale to nie wszytko. Wędzenie to także sposób na uzyskanie ... , spaghetti, pasztet, a może placuszki lub ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... Czym wyróżnia się kuchnia niemiecka? Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo. Jedną ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... czy muffinki. Mniszek lekarski wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszcza nerki i chroni je przed infekcjami dróg moczowych. Stokrotki 281386 To kwiatki, które powinny znaleźć ...

+ Pokaż więcej