5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... , ale mogą się stłuc, a nie należą do najtańszych. Po piąte - sitko Prosta czynność przesiania mąki robi ogromną różnice. Jeśli chcesz upiec puszyste ciasto, koniecznie użyj sitka W ten sposób napowietrzysz mąkę ...

dawno temu

Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

... z cukrem na puszystą masę. W innej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajka i masę czekoladową, zmiksuj na niskich obrotach. Ciasto wyłóż do tortownicy i piecz w nagrzanym ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... przez sito mąkę, jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób gładkie ciasto - puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je ...

dawno temu

Czas na agrest!

... ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem po pieczenia. Teraz dodaj ostudzone już masło i serek waniliowy. Otrzymaną masę ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... ilości soli. Dodaj żółtka i nadal ubijaj do chwili uzyskania puszystej masy. Dopraw solą czosnkową i pieprzem. Do powstałej masy dodaj posiekane liście pokrzywy i ugotowany brokuł. Na patelni rozpuść ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... miksera. Kiedy będzie już gładkie i puszyste dodaj do niego żółtka, rum i cukier puder - całość miksuj jeszcze przez krótką chwilę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a masę maślaną ponownie ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... tartą. Orzechy i migdały rozdrobnij na mniejsze kawałeczki (np. przy pomocy blendera), a jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Posiekaj dosyć grubo czekoladę i dodaj do wcześniej przygotowanej ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... , które są bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjne. Gelato są wykonywane na bazie mleka, śmietany i cukru, a dodatkami są np. owoce i puree z orzechów. 281412 Peru - Picarones To peruwiańska wersja ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... odrobinę mleka – będzie bardziej puszysta. Warto także przed wylaniem jajek na patelnię, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu odrobinę mąki. Wówczas jajka nie przywrą do dna. Mleko nie wykipi, jeśli ponad jego powierzchnią posmarujesz ścianki garnka ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... może się kojarzyć tylko z nim :). Najprawdopodobniej kiedyś komuś puszysta pianka skojarzyła się z pleśnią i tak powstała nazwa ciasta – przyznacie, że nijak nie przystaje do smaku, prawda? Pleśniak ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... wszytko w gładką masę. UWAGA! Mieszaj składniki tylko do chwili dokładnego połączenia się ich, w przeciwnym razie powstałe puszyste ciasto opadnie nam. 284433 Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównaj ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... – co jeszcze? Potrzebujesz mąki – najlepiej pszennej, typ 500 lub 550. Aby ciasto było bardziej puszyste, mąkę przesiej przez drobne sitko. Babcia czasem, kiedy czuła, że tego dnia ciasto ...