Czas na agrest!

... albo domowego kompotu lub dżemu z agrestu robionych przez babcię. Ale to tylko dwa pomysły, w jaki sposób można wykorzystać agrest. Poznaj ich znacznie więcej. Ciasto agrestowe z migdałami Składniki: 2 ... podziel na dwie części – do jednej ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... się chciało wydostać, spulchniając nasze ciasto. Musimy być jednak ostrożni, ponieważ dodanie piany zwiększa ryzyko opadnięcia sernika. Do masy twarogowej możemy również dodać śmietanę kremówkę ... i umieszczamy w większej formie lub naczyniu ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i słodkie jeżyny. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny ... popołudniowy deser, koniecznie ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... niedzielę przygotowywała ciasto na makaron do rosołu. Czasem z siostrą udało nam się uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gniotłyśmy je w rączkach i kładłyśmy na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... Bita śmietana stanowi niezwykle popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Wydawać by się mogło, ze przygotowanie jej jest dziecinnie proste. To jednak nie do końca prawda. Ubicie śmietany tak, by ... do pozostałej części śmietany. Śmietanę i ...

dawno temu

Jak dobrze ubić śmietanę?

... Bita śmietana to popularny dodatek do deserów i ciast. Można jej również używać do dekoracji owoców czy lodów. Jednak ubicie śmietany, tak by się nie zważyła, a wyszła sztywna i lekka, jest nie lada wyzwaniem. ...

dawno temu

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy. Jest idealnym materiałem na ciasto, kompot i babeczki. Rabarbar. Choć rośnie przez całe lato, zbierać go wolno tylko do połowy czerwca. Dlaczego? ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... magicznymi przepisami. To pierwsza część, w której dowiecie się jakie ciasteczka świąteczne serwowała mama Rona, jaki jest ulubiony trunek czarodziejów i - wreszcie - jak nazywa się ciasto, na którego sam widok Harry'emu ciekła ślnika ;-) ... - ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i wyobraź sobie dojrzałe pomidory skąpane w Słońcu, sprężystą paprykę i ciepłe drożdżowe ciasto. Przystojny kelner właśnie nalewa ci słodkie, białe wino. Czujesz to? Tak właśnie pachną Węgry! ... , jest drożdżowe ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ... na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... się smakiem gofrów musiałam zakupić gofrownicę. Przyznam się wam, że przygotowanie ciasta na idealne gofry nie było wcale takie proste, ale metodą prób i błędów udało mi się otrzymać recepturę ... , która najbardziej odpowiada moim kubkom ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... faworki, jakie do tej pory jadłam robi moja babcia. Są delikatne i kruche, wręcz rozpływają się w ustach. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie ...

dawno temu

Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo

... niewątpliwe będziemy tęsknić. Dlatego wykorzystaj te ostatnie ciepłe dni jak najlepiej i zasmakuj w owocowych shake'ach. A może shake czekoladowy lub kawowy? Jeżeli wolisz coś bardziej słodkiego, także znajdziesz tu coś dla siebie. Zapraszam i ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... , przywołujące wspomnienia letnich dni. Swoją przygodę z nalewkami i likierami rozpoczęłam w tamtym roku. Zaczęłam od malinowej. Teraz eksperymentuję ze smakami – kokosowa, czekoladowa, kawowa... robią prawdziwą furorę na imprezach. Poza tym ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... . Po tym czasie zdejmij pokrywkę z naczynia i ponownie piecz danie przez 30 min. I faszerowane patisony gotowe! :) 282604 Patisony w cieście z sosem z soczewicy Składniki: 2 patisony, 4-5 łyżek oleju ... , cebula, sos sojowy (jasny). ...

dawno temu

Właściwości rabarbaru

... Rabarbar to roślina dobrze znana i lubiana. Kwaskowata, słodkawa, soczysta. Idealna na kompot, do ciasta, do babeczek. I przede wszystkim - zdrowa. ...

dawno temu

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... stosować w przepisach, gdzie czekolada jest gwiazdą, np. w ciastach czekoladowych czy trufelkach. Czekolady zawierające powyżej 70% kakao są bardzo gorzkie (dla wielu osób zbyt gorzkie). Z powodzeniem ... . Lepiej niż do ciast nadaje się do ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... , która daje nadzieję na szczęśliwy i spokojny rok, a w Holandii rybę smaży się w cieście. 285915 Co zamożniejsi Japończycy w sylwestrową noc zajadają się błękitnym tuńczykiem, który należy do jednych ... zapewnić sobie szczęście i dobrobyt ...

dawno temu
+ Pokaż więcej