Spaghetti na 7 sposobów

... Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy nam się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie ... , angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w ...

dawno temu

Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian

... lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... Kuchnia meksykańska obok francuskiej i włoskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, pełna wyraźnych smaków i aromatów - jednym ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Poznajcie aż trzy przepisy na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszam po przepisy i życzę smacznych efektów - bon appetit! ;-) ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... trzcinowym, syropem klonowym lub z agawy. Cała reszta należy już wyłącznie od twoich upodobań. Warto eksperymentować z dodatkami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe. Orzechy: laskowe, włoskie ... górskich, pół szklanki migdałów, pół ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... Makaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy włoskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra ... miksuj całość przez 6-9 min aż masa na bezę ...

dawno temu

Sałatka z cykorii - przepis

... do sałatek, zapiekania oraz kremowych zup. Zobacz, jak zrobić prostą, ale niezwykle efektowną i wyrafinowaną sałatkę z cykorią, serem pleśniowym i orzechami. ...

dawno temu

Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne!

... sezamu, miodu, ulubionych orzechów oraz bakalii, dobrego przepisu i już możesz zacząć przygotowywać domową chałwę. Masz już wszystkie składniki? Świetnie! Teraz tylko sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Powodzenia! :) ...

dawno temu

Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky

... Składniki: 25 g masła, 100 ml śmietany 30 proc., tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... Wstajesz rano, zastanawiasz się, co zjeść, wybór pada na owsiankę. Zalewasz ją mlekiem lub wodą, dodajesz rodzynki, orzechy, czasem pokrojone jabłko lub banana. Codziennie to samo. Po dwóch, trzech ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... ! :) 4. Orzechy włoskie Orzechy włoskie to prawdziwy skarb jesieni! Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć poziom złego cholesterolu. Już 3 włoskie orzechy zaspokajają dzienne ... zapotrzebowanie organizmu na kwasy ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... Przepis na wigilijną kutię Składniki: 200 g ziaren pszenicy, 100 g suchego mielonego maku, ok. 200 ml mleka, 40 g cukru pudru, szczypta soli, 60 g rodzynek, 100 g łuskanych orzechów włoskich, 100 ... przez ok. 15 - 20 min. Teraz ugotowany mak ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... masło orzechowe. Jest to najprostsza receptura, ale możesz do orzechowej masy dodać także szczyptę soli i odrobinę cukru, lecz to kwestia smaku. Jedyne czego potrzebujesz to ulubione orzechy i dobry blender. Powodzenia i smacznego! :) ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb jaki często rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni! ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... i oliwą, smażony, duszony, a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów. 285057 7. Orzechy włoskie Orzechy włoskie to prawdziwy skarb ... jesieni! Zawierają pokaźną dawkę witaminy E, ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... Wystarczy kilka składników i pół godziny wolnego czasu, aby przygotować prosty i smaczny deser. Muffinki to puszyste babeczki, do których można dodać ulubione składniki - orzechy, świeże owoce ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... , płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup. Dodatkowo wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile ... przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... jest biszkopt orzechowy. Do jego wykonania potrzebujemy: 15 dag orzechów włoskich, 3 łyżki tartej bułki, 1 łyżka kaszy manny, 6 jajek, 1/2 szklanki cukru pudru. 281756 Tak samo jak w przypadku jasnego ... biszkoptu, oddzielamy białka od żółtek. ...

+ Pokaż więcej