Kreatywne dekorowanie tortów

... . Boki dla urozmaicenia możesz obkleić podłużnymi biszkoptami. Dobra rada: Jeśli planujesz dekorować ciasto czekoladą lub słodyczami, to zalecam wcześniejsze pokrycie placka lekkim kremem ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem. Coś słodkiego dla łasuchów ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... ten poziom na całym obwodzie. Potem owiń placek nicią dentystyczną. Małą rada: nie używaj miętowej, tylko bezsmakowej, no chyba, że chcesz wzbogacić smak ciasta ;-) Następnie napręż nić i skrzyżuj ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... ? Na przykład groszku, dyni, selera, jabłek albo kopru włoskiego... Ale odkąd odkryłam przepis na doskonałe purée z ziemniaków, to właśnie ono jest moim ulubionym ;-) Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... lub Amaretto i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wystudzone placki z dżemem i bezą przełóż masą kremową i... uzbrój się w cierpliwość i silną wolę, bo złożone ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez min. 3 godz. Smacznego ;-) 17604 ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... i ich zamiłowanie do wyrobów mącznych, nie dziwę się, że znalazło swoje miejsce w ich menu. Naleśniki, które miałam okazję jeść, smakiem nie różniły się od naszych tradycyjnych placków ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... do buzi dziecka żadnego pokarmu. Na początku na pewno będzie bałagan. U mnie był. Resztki brokuła czy dyni wyjmowałam z takich zakamarków krzesełka, o których istnieniu wcześniej nie miałam pojęcia ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... funkcjonowania naszego organizmu. Z pomocą przyjdą zatem: banany, pestki dyni czy rośliny strączkowe. Woda zdrowia doda Zmęczenie i rozdrażnienie mogą być także skutkiem odwodnienia. Każdy z nas powinien ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... łyżkami mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki puree ziemniaczanego + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 szklanki puree z dyni + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżkami wody + łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, bakalie: dynia, słonecznik, sezam, rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie. Sery: żółty, feta, mozzarella. Sos: winegret, sos majonezowy, jogurtowy ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... sprawdzamy, czy boczek jest już wystarczająco chrupki, jeśli nie, przypiekamy (uważając, by się nie przypalił) dalej. 283852 Pestki i orzechy Uprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... klasycznym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki. Zupę można jednak podawać również z innymi dodatkami. W niektórych regionach Polski podaje się go np. z ziemniakami, plackami ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... , czekoladę, dżem, powidła... U mnie dziś zagości twarda marmolada z dyni. Jak zrobić rogaliki? To naprawdę nic trudnego! A z moją instrukcją i przepisem zrobienie rogalików będzie dziecinnie proste ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... , pekan, nerkowca, migdały, Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... proporcjach i polejesz oliwą z oliwek. Opcjonalnie możesz dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni. 282015 Ciasteczka rumiankowe Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 60 g cukru pudru, 2 ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... organizm. Jedyne czego potrzebujesz to: świeże warzywa (dodaj jakie lubisz), gotowana lub wędzona pierś z kurczaka, ser feta, oliwa z oliwek, świeże listki bazylii, pestki dyni lub słonecznika ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... owsiane, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszkę, nasiona słonecznika, suszoną żurawinę lub śliwkę), dzięki nim chleb za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej. Wyrabiamy ciasto 282120 Ciasto ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... pleśniowym i prażonymi orzechami oraz pestkami dyni lub słonecznika. Albo przygotuj smaczny i pożywny koktajl – do wyciśniętego soku z grejpfruta dodaj agrest i orzeźwiający w upalne dni koktajl gotowy ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... Skąd pochodzi patison? Już Aztekowie uprawiali to warzywo, a za sprawą hiszpańskich odkryć geograficznych patisony dotarły do Europy wraz ze swoimi kuzynami – dynią i kabaczkiem. Początkowo ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... amerykańskiego pączka (donut). Smażone na głębokim tłuszczu. Robione z różnych kombinacji składników, np. słodkich ziemniaków, dyni, mąki, drożdży, cukru i cynamonu. Głównymi składnikami są kabaczki ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... wykorzystuję do zrobienia pierogów z dynią, z bobem i pietruszką lub pierogów ruskich. 283311 Ciasto na pierogi z jajkiem Przepis ten, oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania ...

+ Pokaż więcej