Tajniki kuchni francuskiej

... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku ... kolacji na francuskim stole ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Wypróbowałam przepis na wegański pasztet autorstwa Marty Dymek. Nie będę ukrywać - byłam nieco nieufnie nastawiona. Jak coś zrobionego z marchewki, pora, kaszy jaglanej i kilku innych składników ... ma przypominać pasztet? To było pyszne, serio! ...

dawno temu

Risotto na piwie - przepis

... Składniki: szklanka ryżu arborio, pół kufla piwa, 2 garści leśnych grzybów, 1 cebula, ząbek czosnku, sok i skórka z 1 cytryny, kubek startego parmezanu, łyżka masła, ⅓ szklanki kremówki, 1 l bulionu warzywnego, świeży tymianek i pietruszka, sól ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ... witalnych. Tymianek poprawi smak kurczaka, ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli. Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy ...

dawno temu

Przepis na zupę grzybową z kremową pianką

... Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub wody, 300 g grzybów, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, ¼ szklanki śmietanki 30%, łyżka masła, świeży tymianek. 17559 ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy

... domowego bulionu warzywnego - ok. 8 zł (składniki znajdziesz poniżej w przepisie), natka pietruszki - 1,50 zł, ostra mielona papryka - 1,50 zł, mała śmietana 12 proc. - 1,50 zł. Razem: 17,70 zł Zakupy ... zrobione? Czas na gotowanie! Przepis na ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Na końcu dodajemy do sosu smażone mielone mięso oraz tarty ser i mamy gotowe danie. Dla wegetarian W propozycjach szybkich i tanich dań znajdzie się też coś dla wegetarian. Burgery warzywne, chociaż ... się w kostkach, proponuję stworzenie ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... nadaje się także jako dressing do pieczeni i pasztetów z dziczyzny. Musisz koniecznie spróbować! 281918 Oprócz tego, że maliny pysznie smakują, posiadają także wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... , przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek), 500 g passaty pomidorowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1,5 l bulionu warzywnego. 286046 Kapustę opłucz i wytnij z niej ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... ulicznego jedzenia w najlepszym wydaniu. 284300 Festiwal kulinarny „Ale pasztet!” (Kliczków) W sobotę 29 października zapraszamy natomiast do Zamku Kliczków (woj. dolnośląskie). Odbędzie się tam festiwal ... kulinarny „Ale pasztet!”. Jest to ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... ). Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy białko zastąpić można łyżeczką żelatyny. Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą. 285933 Czym zastąpić bulion warzywny ... lub rosół? Od razu ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... przy tym chrupania ;-) 283853 Warzywne chipsy Chipsy warzywne są nie tylko świetna, zdrowa przekąską, ale także pyszny dodatek do kremowych zup. Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... , spaghetti, pasztet, a może placuszki lub pizza? Czemu nie! Wystarczy odrobina czasu i pomysł. A teraz mam dla was przepis na najsmaczniejszą pastę z wędzonej makreli. Przepis na pastę z wędzonej ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... . 2 tygodnie. Aby ugotować barszcz, połącz zakwas z warzywnym lub grzybowym bulionem, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i majerankiem. Nie wyrzucaj kiszonych buraków. Można je wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. 285439 ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pasztet z gęsiej i kaczej wątróbki. FONDUE  – szwajcarska potrawa (popularna także we Francji i Włoszech) – gorący roztopiony ser z winem, w którym zanurza się kawałki chleba lub warzyw, nadziane ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce. Dzięki swojemu kształtowi ten rodzaj makaronu sprawdzi się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach - zarówno lekkich, warzywnych, jaki ... warzywnych. 284251 Conchiglie Conchiglie to ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... często staje się składnikiem pieczywa i wegetariańskich pasztetów. Jednak ja najczęściej wykorzystuję ją podczas przygotowywania kotletów mielonych i gulaszu. 284881 Soczewica zielona ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem. 282795 Ciekawostki o brzoskwiniach Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu. Drzewo ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... bulionu warzywnego (przepis znajdziesz klikając tutaj), 100 g przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 3 ogórki ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ...

+ Pokaż więcej