Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis

... Masło orzechowe z nutką cynamonu to obowiązkowy smakołyk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidło ma jedną, jedyną wadę - za szybko się kończy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... Mimo, że mamy środek lata, już teraz warto pomyśleć o zimie. Podczas długich, mroźnych wieczorów i spotkań z przyjaciółmi mogą nam towarzyszyć owocowe nalewki. Aromatyczne, rozgrzewające ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... , którego data przydatności do spożycia już dawno minęła... Po opróżnieniu pudełka warto je także umyć i osuszyć, zanim wsypiemy nową porcję. W szafkach lub na kuchennym blacie możemy również trzymać przetwory ... niż na dole, dlatego trzymaj ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... uwzględnieniem odmian historycznych oraz kiermasz nietypowych przetworów z jabłek. 17541 Mazurski Dzień Ziemniaka (Kraplewo) W najbliższą niedzielę (2 października) w Kraplewie na Mazurach królować ... z nagrodami: na największą dynię (aktualny ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... od razu lub przygotuj z nich przetwory. Przez dwa, trzy dni przechowywać w lodówce. Morele w kuchni 282553 Dojrzałe morele są bardzo słodkie i soczyste. Najchętniej zjadamy je na surowo. Jednak nadają ... się również jako składnik wielu dań oraz ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... ognisko można też zorganizować w zimie, np. jako jeden z elementów kuligu. Wtedy bardzo ważne jest , by zabrać ze sobą w termosie gorącą herbatę, która rozgrzeje uczestników. A na zakończenie… http ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Można stosować go zarówno w postaci naturalnej, jak i korzystać z produktów suszonych czy soli czosnkowej. Z kolei czosnek marynowany ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... , nazywane tam kiseło mliako, powstałe ono przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum. Latem Bułgarzy jedzą przeważnie jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, zimą ciężkie zupy ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... ilość wydzielanych enzymów trawiennych i śliny, dlatego zwiększają apetyt. Najczęściej wiśnie są wykorzystywane w postaci soku lub przetworów, ale gdyby tak przełamać rutynę i przygotować z nich coś ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... surowych poziomek, a także przetworów z tych owoców w celach profilaktycznych jako środek witaminowo-odżywczy w przypadku miażdżycy, chorób serca, niewydolności krążenia oraz cukrzycy. Jednak poziomki ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... schłodzony w lodówce albo zimą na balkonie ;-) Jeśli chcesz odgrzać bigos, pamiętaj, że najpierw trzeba podlać go lekko czerwonym winem wytrawnym - wzbogaci to jego winno-kwaskowy smak i aromat. Przepis ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... pantoflową. Można je także znaleźć na Facebooku. Food trucki zatrzymują się często w tzw. miejscówkach lunchowych, czyli pod biurowcami. Jest to przede wszystkim sezonowy interes. Chociaż jak ktoś ma dobre auto, to może nawet w zimie oferować ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... , a nawet zimą! Z korzyścią dla zdrowia 282878 Grill elektryczny to najprostszy i najszybszy sposób na grillowanie. Oszczędzamy czas – urządzenie jest odpowiednio nagrzane już minutę po włączeniu. Unikamy ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , duszone, jak i w postaci zupy lub zawekować i cieszyć się ich smakiem zimą. 282833 Ciekawostka Parafrazują słowa Benedykta Chmielowskiego – rzodkiewka jaka jest, każdy widzi – ale czy wiecie ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Poznańskich. Znajdziemy tak polskie produkty spożywcze poczynając od mięsa i wędlin, poprzez nabiał, oleje, pieczywo, przetwory, napoje, warzywa, na żywności dla dzieci kończąc. 17463 ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... ;-) Mnie najbardziej smakuje sama bez żadnych dodatków, ale jako główny składnik obiadowej surówki też smakuje wyśmienicie. 285053 3. Cynamon Najwięcej cynamonu spożywamy jesienią i zimą - bardzo słusznie ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... , dlatego najlepiej dodawać je do koktajli i soków ze słodkich owoców. A czy wiesz, że ze świeżych owoców można przygotować różne przetwory, konfitury, nalewki, a nawet musztardę? 9. Natka pietruszki Zwykle ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... - w tym dniu zagniatano ciasto na miodownik, a pieczono je dopiero w dniu jej zamążpójścia. Piernik przygotowywano także z okazji świąt Bożego Narodzenia - zimą wyrabiano ciasto, które następnie przez 12 ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... wyjawił jednej z hořickich gospodyń osobisty kucharz cesarza Napoleona podczas odwrotu z Rosji zimą 1812 roku. Czesi, podobnie jak Austriacy zajadają się również jabłkowym strudlem (jablečný závin ...