Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... . Jednak i na to jest rada. Włóż masło na kilka godzin do zamrażalnika. Kiedy będzie już twarde, z łatwością uda ci się je zetrzeć.  Wino zawsze pod ręką Do wielu potraw dodajemy wino. Jednak przechowywane ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... , lubczyk, do smażenia masło klarowane, czerwone wino. Zacznij od namoczenia suszonych śliwek i grzybów - Przepłucz je w zimnej wodzie, a następnie zalej 2 szklankami gorącej wody i odstaw na 30 min ... ogniu przez godzinę. Cukier podsmaż na ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... , że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich. Kardamon można dodać także do kawy ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Zamiast słodkich, gazowanych napojów zamów wodę, sok warzywny lub naturalny sok owocowy. Po trzecie – czerwone wino zamiast kolorowego drinka 281911 Alkohol to puste kalorie. Poza tym pobudza ... wino zamiast kufla jasnego piwa. Zwłaszcza, że ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... z pożytecznym :). 8. Wino Czerwone wino wytrawne wzmaga apetyt – oczywiście w odpowiednich ilościach. Kieliszek wina wypity 30 min przed obiadem powinien być wystarczający, by wzmocnić łaknienie ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy rogalikami). Piecz je przez 30 min w temperaturze do 170 stopni (grzanie góra i dół). Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... nadmiernemu poceniu się i łagodzi ból po ukąszeniach owadów. Warto mieć go więc zawsze pod ręką. Ocet winny Jak sama nazwa wskazuje powstaje z wina – białego lub czerwonego. Biały jest delikatniejszy ... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... Rosołowe fondue Founde to potrawa z gorącego sera oraz białego wina, która pochodzi ze Szwajcarii. Najczęściej kojarzymy ją z czekoladą i maczanymi w niej owocami. Wersja azjatycka wygląda nieco ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... wina? Turystyka kulinarna z roku na rok zyskuje na popularności. Wiele biur podróży oferuje takie wyjazdy w najodleglejsze zakątki świata. To doskonała okazja, by poznać kulturę danego kraju ... prawdziwe bogactwo smaków. Turystyka kulinarna w ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... , czekaj na swoją kolej. Rozmieszczenie jedzenia i napojów Pamiętajcie, by jedzenie znajdowało się po waszej lewej stronie, a po prawej szklanki do napoju i kieliszki do wina. Jak używać sztućców ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... żelatyny, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól i cukier do smaku. Do klarowania: białko jajka, 1 1/2 łyżki octu z białego wina. Do przybrania: kawałek ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem ... ;-) Kasztany możemy przyrządzić także na ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za skarbnicę przeciwutleniaczy czerwone wino czy herbata. 17323 Kakao na zdrowie 17296 Poza tym kakao pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i spowalnia ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... średniowieczu... Jednak niezależnie od tego kiedy i kto wymyślił ptysie, jedno jest pewne - nie stało się to przypadkiem, jak mogło to być w wypadku wina, chleba na zakwasie czy sera. A dlaczego ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Przepis na spaghetti bolognese Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, cebula, łodyga selera naciowego, marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 200 ml wina czerwonego ... przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. Teraz ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , to klasycznym zestawieniem będzie tatar z zimną, czystą wódką. Możemy również zdecydować się na czerwone wytrawne wino Pinot Noir. Tatar na świecie W różnych zakątkach świata możemy odnaleźć dania ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj użytego płynu (octu winnego, moszczu winnego lub wina), a także kompozycja przypraw i innych dodatków (cukier, pieprz, miód, chrzan). Gorczyca uprawiana ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... przez Katalończyków bacalo), papryką, pomidorami, cebulą, doprawiona octem z czerwonego wina. Escudella carn d'olla – kataloński gulasz, do którego dodaje się fasolę, ziemniaki, kapustę, makaron i różne ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... ostryg może działać na stymulująco. Poza tym zawierają one wiele minerałów, w tym cynk, który wzmacnia potencję i pobudza wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Najlepiej smakują w towarzystwie wina ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... owocowych i lokalne napoje, np. ajran, który wytwarzany jest na bazie jogurtu oraz różne alkohole, m.in. wina – produkowane z prosa, drożdży i kukurydzy. Tradycyjne bułgarskie dania Sałatka szopska ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... - to pewnie wina kapusty, ale to nic, bo przyznam się wam nieskromnie, że zawsze smakuje wspaniale! 285939 Składniki: 30 dkg żeberek, 10 dkg wędzonego boczku, 1/2 kg kiszonej kapusty, 3 marchewki ...

+ Pokaż więcej