Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... tutaj. Nie wiem, ja u was, ale u mnie najczęściej zostaje pieczywo, resztki wędlin, kiełbas, pieczone lub smażone mięso, sosy, ugotowany makaron, ryż, kasza, ziemniaki. Poza tym napoczęte puszki ... maśle i zjeść z białym serem. Kasza, ryż ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... pierogów. Od tradycyjnie gotowanych, po pieczone i delikatnie opiekane. Będzie można spróbować pierogów ruskich, z kapustą i grzybami, owocami, kaszą czy mięsem, a także ze szpinakiem, kurczakiem ... Festiwal Dobrego Smaku, Poznań, Stary Rynek. ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... jej smak jest raczej cierpki. Natomiast suszone możesz dodawać do owsianki, wypieków czy sałatek, a dżem z żurawiny wyśmienicie dopełnia smak pieczonego mięsa indyczego. 7. Kasza jaglana Kasza jaglana ... składzie glutenu. Jest idealnym, ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... , brukselkę, ziemniaki. Bardzo lubi kasze, od jaglanki z jabłkiem zaczyna się każdy dzień. Kończy na placuszkach z kaszy gryczanej. BLW będę polecać każdemu. Ta metoda nie tylko uczy samodzielności ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , smażony albo gotowany kurczak, indyk czy schab, szynka, polędwica sopocka, wędlina drobiowa. Kasze i makarony: makaron pełnoziarnisty (świderki lub muszelki), kuskus, ryż, bulgur, pęczak, gryczana ... koktajlowe. Kolejna warstwa to nieco ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Świetnym dodatkiem do kotletów z soi będzie kasza jaglana oraz gotowane brokuły i kalafior. Do tego zestawu pasuje także surówka z kapusty kiszonej albo Coleslaw. 17367 Co powinien jeść student ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... – sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego, ocet ryżowy – biały albo jasnozłoty, znacznie łagodniejszy od winnego, sansho – pieprz japoński ze strąków liściastego drzewka ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... Szafki, szuflady, spiżarka... Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej ... też, aby nie dosypywać do pojemnika mąki czy kaszy ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika. Obecnie rynek spożywczy oferuje ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... warzywami. W Armenii i Turcji na na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur. 17467 ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... się także pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a mieszkańcy wschodniej Polski zajadają się pierogami z soczewicą, z soją, z grzybami i kapustą. Pierogi w wersji słodkiej to specjał ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... czy kluskami. Kiedy rosół nie wyszedł nam zbyt klarowny lub gdy chcemy go przygotować w bardziej sycącej wersji, możemy na około 20 minut przed końcem gotowania dodać do niego nieco ryżu, albo kaszy. Mniej ...