Sekrety kuchni bułgarskiej

... przyprawia się cebulą, solą, pieprzem, kminkiem rzymskim, natką pietruszki i odrobiną wody lub piwa. Niekiedy dodaje się jajko i lub namoczoną i wyciśniętą kromkę chleba. Tajemnica soczystego kiufte ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... używamy zieleniny (sałata, mięta, melisa, kolendra, natka pietruszki). Natomiast napoje i koktajle ozdabiamy zwykle plastrami cytryn czy pomarańczy lub innymi owocami. Tranżerowanie Tranżerowanie ...

dawno temu

Przepis na zupę grzybową z kremową pianką

... Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub wody, 300 g grzybów, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, ¼ szklanki śmietanki 30%, łyżka masła, świeży tymianek. 17559 ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz. Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko ... pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, ziele ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... i orzeźwia w upalny dzień. Składniki: 4 naturalne kefiry, zielony ogórek, 2 łyżki oleju, 6 orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanego lubczyku, sól ... , koperek do dekoracji. Ogórka pokrój w ...

dawno temu

Poznaj przepis na falafele

... Składniki: 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie. mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 2 łyżki drobno posiekanej kolendry, łyżeczka mielonego ...

dawno temu

Przepis na quiche z pieczonej dyni

... Składniki: szklanka pieczonej dyni, 3 jajka, 5 łyżek sera ricotta, łyżka masła, ⅓ szklanki bułki tartej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, pół pęczka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 17526 ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , Korniszony, Marynowane grzyby, Natkę pietruszki, Sardynki w oleju z puszki, Anchois, Majonez, Przyprawę Maggi, Tabasco, Sos Worcestershire, Musztardę (Dijon lub sarepską), Oliwę z oliwek, Sherry, Sok ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... . Mrożenie ziół Zioła również możesz zamrozić. Natkę pietruszki, koperek czy zioła umyj, osusz i posiekaj, a następnie przełóż do małych pojemniczków i szczelnie zamknij. Do zimowej zupy będą ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... w oczyszczaniu wątroby, a nawet w leczeniu żylaków. Z zielonych warzyw wybieraj przede wszystkim szpinak, jarmuż, ogórki, pietruszkę, itp. To głownie z nich powinien składać się ten drogocenny napój ... smakować i eksperymentować. Nie daj się ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... posiekanej pietruszki, łyżka cukru lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżki oleju. Dodatkowo: 100 g ryżu, 4 tortille, 4 plastry sera gouda, 4 łyżki ... pietruszka. 284973 Zacznij od ugotowania ...

dawno temu

Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

... Klasyczna zupa ogórkowa Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych, 5 dużych kiszonych ogórków (albo 7-8 mniejszych), 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora (ok. 20 cm ... , przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... , 2 ząbki czosnku, 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 2 łyżki drobno posiekanej kolendry, łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... polega na tym, by obieraczką lub małym nożykiem pokroić warzywa (np. marchew, selera, pietruszkę, selera, buraka) w cienkie plasterki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec. 283851 17436 ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w wersji kremowej jak i klasycznej. W połączeniu z pietruszką i mielonym mięsem z indyka doskonale sprawdzą się jako składnik nadzienia ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, składnik zup jarzynowych. Gotowana lub konserwowa żółta fasolka pasuje do wielu sałatek, jajecznicy, makaronów, leczo czy potraw orientalnych typu ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... , gałązki świeżych ziół, listek sałaty, cytrynę, pietruszkę. Pamiętaj, że dekoracja musi być jadalna! Przy tym wszystkim zachowaj jednak jednolitość w wielkości poszczególnych porcji. W niektórych ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... na chwilę do zimnej wody. Pokrzywa poddana obróbce termicznej traci swoje właściwości parzące. Składniki: liście pokrzywy, 1 kg ziemniaków, cebula, por, seler, pietruszka, masło, sól i świeżo zmielony ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z pietruszki, mięty, świeżych ziół, czosnku i anchovis. 283196 Galicja słynie także z uprawy małych, zielonych papryczek pimientos del padron, które gdy dojrzeją nadziewa się serem, smaży i serwuje ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... wykorzystuję do zrobienia pierogów z dynią, z bobem i pietruszką lub pierogów ruskich. 283311 Ciasto na pierogi z jajkiem Przepis ten, oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania ...