6 przepisów na dania z buraków
... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...
... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...
... Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli ...
... jako polewa do naleśników, ale ma on dużo więcej zastosowań. Można go dodawać do ciast zamiast cukru białego, do lodów, deserów, smoothie dla dzieci. A także do jogurtów i płatków śniadaniowych ...
... poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr. Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce ... właściwości ściągające, przeciwzapalne i ...
... Orzechy to jeden z najcenniejszych darów jesieni, z którego z chęcią korzystamy. Polskie orzechy powinniśmy jeść nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale także dla wspaniałego smaku ...
... Cukinia jest niskokaloryczną odmianą dyni. Możemy ją gotować, podsmażać, faszerować i jeść na surowo. W niektórych regionach cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jakie właściwości odżywcze w sobie kryje? ...
... . Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ze względu na swoje właściwości jagody ... prawidłowe funkcjonowanie oczu - zapobiegają też ...
... starzenia. Witamina C wykazuje także właściwości przeciwzapalne, a częste spożywanie kiwi może zredukować objawy zapalenia kości i stawów. Zawarta w kiwi witamina C wykazuje jeszcze jedną właściwość ...
... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele! ... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można ...
... nadaje się także jako dressing do pieczeni i pasztetów z dziczyzny. Musisz koniecznie spróbować! 281918 Oprócz tego, że maliny pysznie smakują, posiadają także wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce ... lecznicze właściwości. Możemy wykorzystać ...
... Dlaczego warto jeść siemię lniane? Siemię lniane wykazuje właściwości osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego, dlatego od wieków stosowane było w przypadku wrzodów żołądka ... właściwości wiążące, dlatego bardzo szybko wchłania ...
... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...
... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest najczęściej uprawianą odmianą tego warzywa w Polsce i to waśnie ona króluje w naszej kuchni. Choć jest ciężkostrawna i charakteryzuje się niezwykle ostrym smakiem ... , jak także smażoną, ale nie należy ...
... go ze względu na jego lecznicze właściwości. Zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. Podczas budowania Piramidy Cheopsa, faraon nakazał, aby robotnicy otrzymywali porcję czosnku ... , a także jako środek ...
... także pozytywnie na pracę mózgu. Zawartość tłuszczu w orzechach Orzechy zawierają pokaźną ilość dobroczynnych kwasów tłuszczowych o niskim poziomie nasycenia wykazujących właściwości przeciwzakrzepowe ... selenu, który dzięki właściwościom ...
... Prozdrowotne właściwości pokrzywy Pokrzywa od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, gdyż jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminę C, E, K, witaminy ... na chwilę do zimnej wody. Pokrzywa poddana ...
... zmniejsza reumatyczny ból stawów. 17500 Gotowane jabłka w postaci musu pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej. Herbatka ze skórek jabłka ma właściwości dezynfekujące, dlatego pomaga uporać ...
... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ...
... związków wolotwórczych, hamujących produkcję jodu przez tarczycę, nie jest on polecany osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy. Poza tym, kalafior, tak jak pozostałe warzywa kapustne ma właściwości ...
... . Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie - możesz używać go do smażenia, pieczenia, gotowania, a dzięki delikatnemu smakowi sprawdzi się także na zimno - do sosów i dressingów. Olej pozyskiwany ... jest przede wszystkim ze swoich cudownych, ...
... i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki ... właściwości i przeznaczony jest do innego ...
... . Podobno najsmaczniejsze kasztany są na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany, jak je przyrządzić? ...