Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Dodajemy je jak mięso już się zagotuje. Cebulę warto wcześniej opalić nad ogniem, nada ona wówczas zupie piękny kolor i niepowtarzalny smak. Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez kapusty – białej ... lub włoskiej. Jednak zdania na ten ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... , kapusta, ogórki, gęste, zawiesiste sosy. Brzmi trochę znajomo prawda? Jednak w odróżnieniu od nas, Duńczycy rzadko jedzą zupy, ponieważ uważają, że ich przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu. 281851 ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... 283118 Ta potrawa przywędrowała do Gruzji z Turcji. Jest to danie przypominające polskie gołąbki, tyle, że zamiast kapusty używa się liści winogron. Farsz stanowi mielone mięso połączone z ryżem ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, gdyż zawiera związki siarkowe - glukozynolany, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na nadejście gości. Tuż przed podaniem rybę obkładamy wiórkami masła i dekorujemy plastrami cytryny. Tradycyjny smażony karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody, kwaśnej kapusty z grzybami lub chrzanu ze śmietanką. Palce lizać! ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... liściastych warzyw sprawia, że stają się elastyczniejsze i dzięki temu są bardziej odporne na złamania i łatwiej je zwiniesz i np. przygotujesz kapustę do zawinięcia gołąbków. Jeśli w prosty sposób chcesz ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... pierogów. Od tradycyjnie gotowanych, po pieczone i delikatnie opiekane. Będzie można spróbować pierogów ruskich, z kapustą i grzybami, owocami, kaszą czy mięsem, a także ze szpinakiem, kurczakiem ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... się nowością w Polsce, wcale nią nie jest - był on jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zielone liście jarmużu smakiem przypominające kapustę są skarbnicą wielu witamin i wartości ...