Przekąski na wieczór filmowy

... warzyw (np. rukoli, papryki, pomidora) oraz sosu czosnkowego. Pamiętajmy jednak, że frytki są najsmaczniejsze wtedy, kiedy są jeszcze gorące. Nie zwlekajmy więc z ich zjedzeniem :) Przekąski z ciasta ... restauracji, byłam zdziwiona, że mogą być ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart. Młode, cienkie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Kwaśne, beztlenowe środowisko sprzyja zachowaniu składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce, które nadają ... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... Wyglądają bardzo oryginalnie, przez co często nazywane są kosmicznymi warzywami, a Francuzi określają ich kształt jako zbliżony do biretu księdza albo czapki elektorskiej. Już wiesz o jakie warzywo ... Skąd pochodzi patison? Już Aztekowie ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z ...

dawno temu

Hummus libański

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... – kiełbaski z siekanej wieprzowiny. Można je podawać jako wędlinę lub jako danie główne – grillowane, w towarzystwie białej fasoli, jarzyn, czasem również z jajkiem albo frytkami. Pa amb tomaquet – świeży ... kawałki mięsa. Nie jest to jednak ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce ...

dawno temu

Kotlety schabowe w wersji light

... posmarować odrobiną oleju). Kotlety smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że istotny jest także dobór dodatków. Jeśli podasz takie kotlety z zasmażaną kapustą lub frytkami, wcale ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... , dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... ) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobrażani ;-) Gołąbki zawijane w liście młodej ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... . Dlatego kupując to warzywo wybieraj jak najjaśniejsze główki. Zwróć też uwagę, by liście dobrze do siebie przylegały. Im mniejsza główka – tym cykoria jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... potem na ruszcie i zawiniętego w chlebek pita wraz z pomidorami, cebulą, frytkami. Całość jest polana sosem tzatziki. W tym zestawieniu nie może zabraknąć oczywiście greckiej sałatki, czyli horiatki ... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc ...

+ Pokaż więcej