Tanie danie - przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... bez kości - ok. 7,50 zł, makaron (najlepiej penne) - ok. 2,50 zł, 20 dag sera żółtego - ok. 5 zł, jajko - ok. 55 gr, pomidory krojone - 2,80 zł, duża cebula - ok. 50 gr. Razem: 18,85 zł Zakupy ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw. Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Ten rodzaj zasmażki używamy ... zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... Lazania jest typowo włoską potrawą przygotowywaną na bazie specjalnego makaronu o tej samej nazwie, co to danie. Tradycyjna lazania łączy w sobie wszystko to, co w kuchni Półwyspu Apenińskiego ... najlepsze. Smak soczystych pomidorów harmonijnie ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... Polski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioła – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. Włosi do rosołu dodają małe pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleśniki. ... Zazwyczaj są bardzo ...

dawno temu

Przepis na koktajl truskawkowy

... Koktajl truskawkowy jest nie tylko przepyszny, ale także bardzo zdrowy. Wystarczy nam 10 minut na jego przygotowanie. Co jeszcze można dodać do koktajlu, by był jedyny w swoim rodzaju? ...

dawno temu

Jak zrobić musztardę?

... Musztarda to zimny sos, którego podstawowym składnikiem są ziarna gorczycy. Jej smak zależy przede wszystkim od proporcji składników, przypraw oraz rodzaju użytej gorczycy. Czy wiecie, że przygotowanie musztardy w domu wcale nie jest trudne? ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... Uwielbiasz słodkości, ale unikasz ich, bo myślisz, że to tylko puste kalorie? Zależy jakie wybierzesz! Wiele rodzajów faktycznie jest niezdrowa i tuczy, ale na szczęście są wyjątki. Wybierając surowe ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jak na soczewicę, prawda? :) Chciałbyś zaprosić soczewicę do swojej kuchni i zastanawiasz się który jej rodzaj wybrać? A jak ją później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :) ... ...

dawno temu

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem

... Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie te sposoby, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele, bo ryż w kilogramowych woreczkach jest tańszy od tego porcjowanego ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj ... ich zbyt wiele. Nie jest ważny tylko rodzaj ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

7 pomysłów na przystawki

... Przystawka to rodzaj lekkiej, zaostrzającej apetyt potrawy, która serwowana jest przed daniem głównym. To dobry pomysł na początek przyjęcia, które nie ma konkretnej godziny rozpoczęcia - goście ...

dawno temu

Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie

... się także z makaronem. Jeżeli tak jak ja lubicie smaczne i proste rozwiązania w kuchni, jestem przekonana, że ten sos trafi także na waszą listę ulubionych sosów :) ...

dawno temu

Najlepsze włoskie desery

... Włosi słyną nie tylko z pizzy i makaronu. Kto z nas nie słyszał o tiramisu, lodowym semifreddo czy panna cotcie? Są to klasyczne desery rodem ze słonecznej Italii. Ich przygotowanie we własnej kuchni ...

dawno temu

Pomidorowa - królowa polskich zup

... , na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku... Do wyboru mamy nie tylko klasyczną pomidorówkę z ryżem albo makaronem, ugotowaną na niedzielnym rosole, ale także pachnący bazylią krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą czy wykwintny chłodnik. ...

+ Pokaż więcej